Det här är favoritkakan hemma hos oss just nu! En riktigt saftig saffranskaka toppat med nougat. Jag tror vi är inne på tredje gången som vi gör den :) Igår gjorde Emil den för att han ville bjuda sina kollegor. Saffranskakan gjorde succé på kontoret! Emil är glutenintolerant, jag vet inte om jag sagt det tidigare? Så den här saffranskakan är perfekt för honom. Beskedet kom ganska nyligen, men han har nog känt det på sig, för han har ätit glutenfritt i över ett år. Det är tur att han inte gillar bakverk lika mycket som jag, men jag kommer definitivt komma med lite fler glutenfria alternativ här på bloggen. Just nu har han frågat om jag kan göra lite pepparkakaor som är glutenfria. Utmaning antagen! :) Ingredienser till en Saffranskaka: kakan: 100 g smör ½ g saffran 4 ägg 400 g riven mandelmassa 1 tsk bakpulver + Kokosflingor till att bröda formen. Topping 250 g nougat 50 g kokosflingor (Jag använde lite större flingor till dekoration) Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffranet och låt svalna något. 2. Smörj en springform på 24 cm i diameter med smör och ”bröda” med kokos. 3. Dela äggen i två separata skålar. Vispa ihop äggulor, mandelmassa, smör och bakpulver. 4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd försiktigt ner dem i smeten. 5. Fyll formen med smeten. Grädda i mitten av ugnen i 35 min. 6. Låt kakan vila i 10 min i formen. För över kakan på ett fat och låt svalna helt. 7. Smält nougaten i ett vattenbad och bred på över kakan, avsluta med att strö på lite kokosflingor. Ställ kakan i kylen en stund för att nougaten ska stelna. Jag hittade denna tomte när jag var och shoppade, alltså den får vara med på alla bilder nu :) Jag tycker den är så söt! Jag tror han säger: Vojne vojne, vad det är mycket nu! Hahahaha Hoppas du blir sugen att testa receptet! Vill du ha fler glutenfria recept så kan jag rekommendera Paleo som är naturligt glutenfritt. Mer om det hittar du här: Fredriks Paleo. Här hittar du en annan saffranskaka som var förra årets favorit :) Inte glutenfri, men med mandelmassa och en vaniljfrosting. Galet god! Receptet hittar du här: Saffranskaka med vaniljfrosting