Jag har verkligen hamnat i saffran och pepparkakssmakerna just nu, är bara så himla sugen på något med saffran. Idag testade jag att göra en saffranskolapaj och till botten blev det en pepparkaksbotten! Väldigt sött, och VÄLDIGT GOTT!! Den här pajen är som en blandning mellan paj och godis, och saffranskolan är bara helt fantastisk i sig själv. Är du inte sugen på att göra hela pajen så kan du bara göra kolan också. Saffranskolapaj, 10 bitar Pajskal 200 g pepparkakor, går utmärkt att byta ut mot glutenfria pepparkakor 75 g smör Saffranskola 100 g smör 3 dl strösocker 2 dl vispgrädde 1 dl vit sirap 0,5 g saffran Dekorering 25 g vit choklad Gör så här: 1. Krossa pepparkakorna i en mixer eller mortla dem till små smulor. Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna. 2. Tryck ut smulorna i en pajform. Den rektangulära jag använde är 10x35 cm, det motsvarar en rund form på 22 cm i diameter. Ställ pajskalet i kylen i 15 minuter. 3. Smält smöret till saffranskolan i en tjockbottnad kastrull. 4. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp och koka utan lock tills smeten når 122-123 grader, rör om då och då. Du kan även testa att göra ett kulprov. Det tar cirka 10 minuter att få upp kolan till 125 grader. 5. Häll smeten i pajformen. Låt svalna något, ställ sedan i kylen och låt stelna helt. 6. Skär upp i bitar och dekorera med lite smält vit choklad. När du kokar kolan så ska man röra om då och då, OM kolan skulle börja brännas vid så finns det en toppentrick att ta till. Sluta röra, fram med en ny kastrull och häll över kolasmeten i den nya kastrullen och fortsätt koka den. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Är du galet förtjust i pepparkakssmak så kan du göra den här med pepparkakskola också, receptet på det hittar du här: Pepparkakskola Hoppas du gillar den här pajen, den är verkligen hur god som helst! Det är 10 normala pajbitar, men det gåt även bra att skära upp den i mindre bitar och ha till glöggmingel som små smakprover, så gott! Jag använde vit sirap för att få en gyllene färg på saffranskolan, det går bra med ljus sirap också, kolan blir bara lite mörkare då.