Idag blev det saffransnystan med vanilj! Riktigt saftiga saffransbullar! Det bästa när man gör bullar till nystan är att man "nystar" in fyllningen i bullen så att den blir riktigt saftig och smakrik! Tidigare har jag gjort kanelnystan, vill du kika på ett videoklipp när jag gör dem så kan du kika här: Kanelnystan Ingredienser till 24 stycken Saffransnystan med vanilj 5 dl mjölk 50 g jäst 1 g saffran 1 dl socker 1 tsk salt 13 dl vetemjöl (780g) 150 g rumsvarmt smör Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1 dl vaniljsocker (Ja, det är rätt ;) ) 1 dl florsocker Pensling: 1 dl vatten 1 dl socker pärlsocker Gör så här: 1. Ljumma mjölken till 35-37 grader. 2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. 3. Mortla saffran med lite av sockret. Blanda i saffran, resten av sockret, salt och vetemjöl i degvätskan. 4. Arbeta in det rumsvarma smöret och knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. 5. Täck över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter. 6. Medan degen jäser så blandar du smöret, vaniljsocker och florsocker till fyllningen. 7. Kavla ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord, bred på fyllningen och vik ihop långsida mot långsida. 8. Skär 48 stycken centimeterstora strimlor av degen. Rulla ihop två stycken strimlor till ett nystan. Börja med en, och ta sedan nästa och tvinna runt den första. 9. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. 10. Baka bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. 11. Koka upp vatten och socker tills sockret löst upp sig. När bullarna tas ur ugnen så penslar du dem direkt med sockerlagen medan bullarna är på plåten. Strö över pärlsocker. 12. Låt bullarna svalna på galler och sedan är det dags att provsmaka! Jag fullkomligt älskar saffransbullar, och jag gör lite olika varje gång jag bakar dem. Denna gång ljummade jag mjölken och blandade i saffranet där för att få ut så mycket smak som möjligt. Sedan är det rejält med vaniljfyllning såklart! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Sedan är det bara att börja skära strimlor och nysta ihop till nystan! Jag penslar med sockerlag för att få extra saftiga bullar. Om du vill så går det självklart att pensla med uppvispat ägg istället. Hoppas du blir sugen att testa mina saffransnystan, en ny julfavorit! Vill du ha tips på fler goda bullar så ska du kika in här: Fredriks sötebröd