Tekniska utmaningen i semifinalen var verkligen en teknisk utmaning! Receptet kommer från Johan Sörberg. Jag ska definitivt testa att göra denna hemma också, jag älskar recept från förr i tiden där det ligger mycket teknik och hjärta i det man gjorde. För er som gillar att dona i köket några timmar är detta perfekt! Blixt/Amerikansk smördeg 250 g vetemjöl 250 g kallt, tärnat smör 100 g vatten 20 g äggula 5 g salt 5 g citronsaft Pate Choux 200 g mjölk 200 g vatten 160 g smör 8 g salt 250 g vetemjöl 400 g ägg Chiboust kräm 4 st gelatinblad 1 st vaniljstång 170 g mjölk 100 g äggula 60 g strösocker 700 g vispgrädde 30 g cointreau Karamell 100 g vatten 250 g strösocker 60 g glukos Blixt/Americans smördeg Blanda vetemjöl, salt, smör så att det börjar gå ihop. Tillsätt vatten, gulor och citronjuice. Arbeta ihop degen och låt vila i kyl ca 10-20 minuter. Kavla ut degen och vik den i 2 st 3-slag. Plasta och låt vila 10-20 minuter. Kavla ut smördegen väldigt tunnt, och skär ut en cirkel på ca 26-28 cm i diameter och lägg på bakplåtspapper. Pate Choux Koka upp allt utom vetemjöl och ägg, rör ner mjölet och "rosta" i 3-4 minuter. Häll över smeten i en bunke och blanda i ägg, lite i taget. Låt svalna. Spritsa degen på smördegen i ett cirkelmönster med lite mellanrum på cirklarna då degen sväller upp när du bakar av den. Spritsa och ut små petit chouxer som ska användas till garnering. Baka tårtan i 200 grader ca 25-30 minuter. Petit chouxerna ska bakas i 18-20. Chiboust kräm Lägg gelatinbladen i blöt, dela vaniljstången. Koka upp mjölken med vaniljstången, tag bort från värmen och låt stå i 5 minuter. Vispa gulor och socker, lägg i gelatinbladen, tag bort den urskrapade vaniljstången. Kyl krämen till ca 20 grader. Vänd ner spriten, vispa grädden och vänd ner i krämen. Lägg i en spritspåse. Fyll alla petit chouxerna med krämen, samt spritsa ett trevligt mönster efter smak på tårtan. Karamell Koka ingredienserna till ljus karamell (180 grader) utan omrörning. Låt karamellen svalna något och doppa sedan petit chouxerna i karamellen. Ställ dem runt hela tårtan som en liten mur.