Idag bockade jag ännu en sak av det jag vill göra innan jul! Hemgjord senap är så enkelt, och gästerna uppskattar det så mycket! I år smaksatte jag senapen med ingefära och apelsin, och det blev supergott! Jag kallar den Fredriks senap :) Som sagt, jag smaksatte med ingefära och apelsin, men det här är ett riktigt bra grundrecept som du kan variera precis som du vill. Det går bra att utesluta både ingefära och apelsin, så får du en god neutral senap! Här hittar du massor av tips på saker du kan göra i köket till i jul: JULBAK Fredriks senap, ingredienser till en burk på ca 2 dl 1 påse bruna senapsfrön (26g) 1 påse gula senapsfrön (26g) 1,5 dl vatten 1 tsk riven färsk ingefära 1 msk rödvinsvinäger 2 msk honung 0,5 dl matolja 1 tsk salt Rivet skal av 1/2 apelsin, endast det yttersta. Gör så här: 1. Lägg både bruna och gula senapsfrön, vatten och ingefära i en kastrull. Låt koka upp ordentligt och dra sedan av från plattan och låt stå i cirka 30 minuter. 2. Sila av eventuellt vatten som är kvar i kastrullen. 3. Blanda ned rödvinsvinäger, honung, matolja, salt och apelsinskal och mixa senapen med en mixerstav tills den gått ihop sig till en len senap. Jag kör inte så jättemycket eftersom jag gillar när den är lite grovkornig. 4. Häll upp senapen på en väl rengjord burk. Senapen mår bäst av att stå några dagar så att smakerna utvecklas, och den håller minst ett par månader i kylskåp! Senapsfrön är lite vackra tycker jag! Jag brukar göra min senap med senapsfrön. Jag har testat Colemans senapspulver, men det blir alltid så jädrans starkt då :) För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Det är enklare att mixa senapen i behållaren till stavmixerna istället för i kastrullen. Har du kikat på de saker som jag gör när jag inte bakar? :) Kika in på Fredriks middagstips och Fredriks Sylta/safta så hittar du massor av tips utöver bakning! Hoppas du testar senapen, den här blir så otroligt god på skinksmörgåsen till i jul!!