De här bullarna bakade jag och mormor när jag var liten, och de kallades socker-s, en slät bulle som man penslar med smör och doppar i socker. Jag älskade verkligen dessa bukllar, men har inte gjort dem på hur länge som helst. Nu har jag testat en variant av det receptet. Jag ville baka bullar med äkta vaniljstång och få ut så mycket smak som möjligt utan att använda essans. Det här blev riktigt smarriga vaniljbullar. Socker-S, 40st 1 vaniljstång 5 dl mjölk 50 g jäst 2 dl socker 1 tsk salt 150 g rumsvarmt smör 13-14 dl vetemjöl Pensling: 25 g smält smör 2 dl strösocker Gör så här: 1. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg både frön och stång i en kastrull tillsammans med mjölken. Värm upp tills det nästan kokar och dra av från plattan. Låt blandningen svalna ner till 37 grader. 2. Smula jästen i en bunke, häll över vaniljmjölken och rör tills jästen löst upp sig. 3. Tillsätt socker, salt, smöret och nästan allt mjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand. Degen ska precis lossna från kanten av bunken, då är den som bäst och bullarna blir inte torra. 4. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-45 minuter. 5. Knåda degen lätt och dela den i 40 lika stora delar. Rulla ut varje del till en långa stänger och rulla ihop den till S, precis som man gör med lussekatter 6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter. 7. Baka bullarna på 225 grader i 7-8 minuter. 8. Låt dem svalna, pensla sedan med smält smör och strö socker ovanpå. TIPS: Ska du inte servera dem direkt, frys in bullarna och pensla och strö på socker precis innan, då håller de sig mycket finare. Kolla in alla goda vaniljprickar, degen fick verkligen smak av vanilstången och det här kommer jag definitivt att testa fler gånger! Mina S blev dock bakvända allihop, lussebullsrullningen satt i väldigt hårt :) För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Vill du ha fler goda tips på bullar så hittar du alla mina recept här: Fredriks bullar Hoppas att du testar dessa socker-s, de är försvinnande goda!