Spenatpaj med västerbottenost och hela solgula ägg, lyxig paj som ger ett leende till läpparna när man skär igenom den! Detta är ett recept som jag själv har hittat på, jag ville göra en riktigt smakrik spenatpaj som är både en fröjd för ögat och gommen! Om de hellre vill göra egen smördeg så går det utmärkt, har ett recept på blixtsmördeg som är lätt och gott! Receptet hittar du här: Blixtsmördeg Ingredienser: 900 g hel fryst spenat 1/2 purjolök 2 vitlöksklyftor 150 g västerbottenost 2 + 5 + 1ägg (2 i spenaten, 5 ovanpå, och 1 till pensling) 2 rullar smördeg Svartpeppar Muskot salt Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. Tina upp spenaten i en kastrull och lägg sedan spenaten i ett durkslag för att få ur vätskan, när den svalnat lite kan du krama ur ordentligt så det är så lite vätska kvar som möjligt. Grovhacka sedan spenaten 2. Fräs lök och vitlök i lite olja 3. Blanda i spenaten och smaksätt med salt, peppar och muskot efter smak 4. Smörj en springform och täck hela formen med ena smördegsrullen 5. Blanda i västerbottenosten och två ägg i spenaten och fyll formen med detta 6. Gör 5 hålighter med en matsked och knäck försiktigt hela ägg så att gulan är intakt 7. Ta den andra smördegen och gör lite hål i den för att all ånga ska komma ut, lägg den på pajen och skär av all extra deg, nyp sedan till botten och toppen så att de sitter ordentligt ihop 8. Använd degen som blir kvar och dekorera efter smak 9. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter, låt svalna något innan du tar ut den ur formen. [caption id="attachment_4469" align="alignnone" width="980"] Det gäller att få ut så mycket vätska som möjligt från spenaten, jag använde fryst hel, men självklart går det att använda färsk spenat och fräsa på den i lite olja och krama ur vätskan.[/caption] [caption id="attachment_4470" align="alignnone" width="980"] Jag använde färdig smördeg idag, men även det går ju utmärkt att göra själv. Den färska smördegen på rulle fungerar utmärkt![/caption] [caption id="attachment_4471" align="alignnone" width="980"] Fyll med spenatblandningen och gröp ur ordentliga hål som du knäcker äggen i[/caption] [caption id="attachment_4472" align="alignnone" width="980"] Det var faktiskt lättare än vad jag trodde att det skulle vara att få äggen på plats![/caption] [caption id="attachment_4473" align="alignnone" width="980"] Innan du lägger på locket kan du göra mönster i smördegen, detta är för att få ut ångan från pajen när den sedan bakas. Om du gör det efter att locket är på så är chansen stor att gulorna går sönder.[/caption] [caption id="attachment_4474" align="alignnone" width="980"] Nyp ihop kanterna och rulla ner mot kanten, och avsluta att pensla med ägg för att få den perfekta gyllenbruna ytan![/caption] [caption id="attachment_4475" align="alignnone" width="980"] Spenatpaj med hela ägg kan ju också vara en överraskningen när ni har gäster, lite otippat att det dyker upp ett ägg bara sådär![/caption]