Nu på semestern tycker vi om att åka på utflykter i omgivningarna här kring Hofors. Vi passade på att besöka en strutsfarm i Borlänge, och självklart var jag tvungen att köpa ett strutsägg och baka med :) Jag har velat testa det så länge! Det fick bli en strutskaka med blåbär och hallon. Kakan blev supergod, inte så porös som en sockerkaka, lite mer fast i konsistensen. Jag frågade hur många vanliga ägg ett struts ägg är som, och det motsvarar 25 vanliga ägg. Helt otroligt! Som du förstår så blir det här en jättestor kaka :) Strutskaka, 40 bitar 300 g smör 7 dl socker 1 strutsägg 12 dl vetemjöl 1 msk vaniljsocker 4 dl blåbär och hallon (Kan använda bara hallon eller bara blåbär också. Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna på ca 40x30. 2. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljpulver i smöret. Blanda till en slät smet. 3. Häll smeten i formen och strö över bären. 4. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Känn med en sticka efter 25 minuter, den ska vara lätt kladdig i mitten. 5. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor. Kolla skillnaden! För en baknörd som mig var detta hysteriskt kul! Man knäcker inte ägget som ett vanligt ägg, utan man knackar hål i det med en hammare och sedan blåser man ut innehållet med ett sugrör. Det gör man där det finns ett lufthål som man lätt hittar om man står i ett mörkt rum och lyser med en ficklampa mot ägget. Bara att knäcka ägget var ett äventyr :) För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Jag var inte helt säker på att receptet skulle fungera, men det gick riktigt bra! Vill du ha fler tips på mjuka kakor som inte innehåller strutsägg så hittar du alla mina recept här: Mjuka kakor Lycka till, bjud in massor av gäster och bjud på en strutskaka!