Detta recept alltså, jag tror att det är snudd på konditorivarning på detta! Jag har aldrig bakat med så mycket smör i en vetelängd, men nu förstår jag varför det kan vara så gott när man går på café ibland :) Ingredienser till 2 längder ½ paket jäst (25 g) 2 dl rumstempererad mjölk 200 g rumsvarmt smör 1 msk socker 2 tsk nystötta kardemummakärnor ca 6-7 dl vetemjöl 1/2 tsk salt Fyllning 1 dl mandelmjöl 100 g smör 2 msk vaniljsocker 2 msk ljus sirap Pensling 1 ägg Garnering Hyvlad mandel Glasyr Gör så här: 1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på lite av mjölken. Rör tills den är upplöst. Blanda i resten av mjölken. 2. Tillsätt smöret i bitar, socker, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta samman ingredienserna till en smidig deg med maskin eller för hand. 3. Låt degen vila medan du förbereder fyllningen. 4. Rör samman mandelmjöl, smör, vaniljsocker och sirap till en smidig smet. 5. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 30x40 cm. 6. Bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan. Skär rullen i två bitar. 7. Lägg i smorda eller bakplåtsklädda raka 1½ l formar. Klippa med sax längderna och låt dem jäsa, i ca 2 timmar. Lägg lite plastfilm över så de inte blir torra 8. Sätt ugnen på 200 grader 9. Pensla med uppvispat ägg och strö på hyvlad mandel 10. Grädda nederst i ugnen i ca 35 minuter. Lägg folie över på slutet om längerna får för mycket färg. 11. Låt längderna svalna något i formen. Stjälp försiktigt upp dem på galler. Låt kallna. 12. Garnera med glasyr