Det här är något jag har velat testa länge som man ofta ser i amerikanska filmer – Salt water taffy. Jag gjorde den med citronsmak så att det blev en citronkola. Jag kollade på många olika recept och läste på om kolan som inte alls innehåller saltvatten, utan namnet verkar komma från att det här såldes vid havet. Hur som helst är det en underbart god kola! Jag har många snabba och enkla recept, det här är inte ett av dem :) Men helt klart värt det när man smakar på kolan sen, fantastisk konsistens! Receptet är översatt från engelska till svenska, och då är det enklast att gå till gram då en cup är 2,36 dl som är svårt att mäta. Sen fick jag testa ett par gånger innan jag fick till det. I de flesta recept står det att man ska koka till 120 grader, det blev alldeles för kladdigt att hantera så jag körde på 124-125 grader. Jag använde vit sirap för att få en ljus kola, det går bra att använda ljus eller mörk också, men då bli kolan mörkare. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Citronkola – Salt water taffy, ca 30 bitar 212 g strösocker 1 msk majsstärkelse (maizena) 1 msk smör 150 g vit sirap 70 g glukossirap 1 tsk salt 120 g vatten 0,5 tsk smaksättning (jag använde citronarom) ett par droppar pastafärg + neutral matolja till formen Gör så här: 1. Vispa samman strösocker och maizena i en kastrull så att det är klumpfritt. 2. Tillsätt resten av ingredienserna utom smaksättning och färg som man har i efter att det kokat. 3. Koka blandningen till 124-125 grader. Dra av från plattan och tillsätt smaksättning och färg) 4. Smörj en värmetålig form med olja. Häll kolan i formen och låt stå cirka 15 minuter tills den har svalnat och går att hantera med händerna. 5. Ta lite olja på fingrarna, använd en degskrapa och forma ihop godismassan till en hög, och sedan så drar man i kolan om och om och om igen tills den har blivit ljus. I början är den genomskinlig. Dra ut den cirka 30 cm, vik ihop och dra igen och det här gör man cirka 5 minuter. 6. Rulla sedan kolan till en lång rulle och skär lagom stora kolabitar och slå in i papper. Vill du ha fler recept på godis så hittar du massor av recept här: Godis