I SAMARBETE MED KOCKENS KRYDDOR Tillsammans med Kockens kryddor har jag tagit fram två riktigt enkla recept på godis som du kan variera med många olika kryddor och göra fantastiskt gott godis med! Det ska vara roligt och enkelt att göra sitt eget godis, och de här kan du antingen bjuda på till kalas eller varför inte en gå-bort-present! Jag gillar att Kockens kryddor har ett stort utbud av Ekologiska kryddor, och de har mycket smak och karaktär. Den malda kardemumman är en riktig favorit, den smakar precis som nymald! Chokladtryffel, 30 st 250 g mörk eller vit choklad 25 g smör 1 dl vispgrädde Smaksättning – Välj en av dessa: 1 g saffran 2 tsk mald kardemumma 2 tsk mald ingefära Till garnering: kakaopulver, strösocker eller ringla smält choklad Gör så här: 1. Hacka chokladen grovt. 2. Blanda smör, grädde och valfri krydda i en kastrull. Hetta upp tills smöret smält helt och det nästan kokar. 3. Ta pannan från värmen, tillsätt chokladen och låt den smälta under omrörning till en slät tryffelsmet. 4. Häll tryffeln i en skål, täck med plastfilm och låt stelna helt. Det tar ca. 3-4 timmar i rumstemperatur, eller 1-2 timmar i kylen. Du kan även fylla små formar med tryffeln, t.ex knäckformar. 5. Forma små tryfflar, antingen med händerna eller två små skedar. Rulla dem i socker, kakao eller ha på lite chiliflakes för extra sting! Kryddig kola, 30 st 100 g smör 3 dl strösocker 2 dl vispgrädde 1 dl ljus sirap (Saffranskolan använde jag vit sirap för att få fram den fina gula färgen) Smaksättning – Välj en av dessa: 2 tsk malen kardemumma 2 tsk malen ingefära 2 tsk malen kanel 1 g saffran Gör så här: 1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. 2. Tillsätt övriga ingredienser och valfri krydda. Koka upp utan lock tills smeten når 125 grader, rör om då och då. Du kan även testa att göra ett kulprov. 3. Lägg ett bakplåtspapper i en form på ca 20×30 cm. Häll smeten i pannan. Låt kolan stelna helt i rumstemperatur. Skär upp i bitar och klä in i smörgåspapper, eller tvinna till små skruvar. Var inte rädd för att göra godis med saffran bara för att det inte är jul, det är ju så gott! Den vita chokladtryffeln som jag smaksatte med saffran blev såååå god! Jag använde två små skedar och gjorde konformade tryfflar. De fullkomligt smälter i munnen. När jag gör saffranskolan använder jag vit sirap, det är bara för att få fram den gula färgen mer än den ljusbruna. Kolan skär jag i remsor och tvinnar. Chokladtryffeln kan du verkligen variera på många olika sätt, både med smaken på självaste tryffeln och på garneringen. Jag gillar de lite mer ruffa chokladtryfflarna som får olika former. De gör jag bara med händerna. Lycka till i köket och godisverkstaden, det är alltid godast med hemgjort!