En rejäl fiskgratäng tycker jag verkligen är lyx! Moffigt gott med hemgjort mos och denna gång gjorde jag en vitvinssås som verkligen tog den till en helt ny nivå! Det är nog 20 år sedan jag gjorde en vitvinssås och det är ju bara så gott! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Fiskgratäng med vitvinssås, 4 portioner 400 g torskfilé eller annan vit fisk En burk skalade räkor (ca 150 g räkor) salt och svartpeppar 4 portioner potatismos Vitvinssås 1 liten gul lök 1 msk smör 3 dl vispgrädde 2 dl vitt vin 1 msk fiskfond eller fiskbuljongstärning (Eller grönsaksfond går också bra) 2 msk hackad dill saften av 1/2 ciron salt och vitpeppar ev. 1 msk ljus maizenaredning Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Lägg den upptinade torskfilén i en ugnssäker form. Salta och peppra och täck med folie. Tillaga fisken i ca 10 minuter tills den är nästan klar. 3. Gör potatismoset. 4. SÅS – Finhacka löken, stek den mjuk i en kastrull i smör utan att den tar färg. 5. Tillsätt vitt vin, grädde och fond och låt sjuda och reducera ner till ca 2 tredjedelar. (ca 20 minuter) 6. Tillsätt dill, citronsaft och smaka av med salt och vitpeppar. Red eventuellt såsen med lite maizenaredningen om den är väldigt rinnig. 7. Spritsa eller klicka potatismos runtom fisken 8. Krama ur vätskan ur de skalade räkorna. Fördela dem över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken. 9. Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. 10. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor och dill. Vill du hellre göra en fiskgratäng utan vitvinssås så har jag en toppenrecept på det här: Fiskgratäng med citron och dillsås