I helgen hade vi mormor och morfar på middag och jag tänkte att vi skulle grilla lax. På vägen till affären så träffade jag på min kompis Pär Hedlund som är en riktig storfiskare så han åkte hem och hämtade en nyfiskad bit lax från Ålands hav! Det här blev på riktigt den godaste laxen jag någonsin grillat! Jag funderade många varv innan jag grillade den. Skulle jag våga köra direkt på galler, skulle jag använda aluminiumfolie? Det slutade med att jag grillade den i en ugnssäker form. På det sättet visste jag att jag kommer lyckas utan att ha sönder fisken, och jag grillade den med lock på så att grillsmaken skulle jag få ändå. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Grillad lax, 8 portioner 1,2 kg lax (Räkna med ca 150 g per portion) 1 dl finhackade färska örter. Jag hade dill, koriander och basilika hemma så det tog jag) 1/2 citron salt och svartpeppar Gör så här: 1. Lägg fisken i en ugnssäker form med skinnsidan nedåt. 2. Salta och peppra hela laxen och strö över örterna. Dekorera med lite citronskivor. 3. Så här grillade jag den: Jag hade kol i halva grillen och halva utan så att jag kan fördela värmen. Lägg laxen först direkt över glöden för att få igång värmen underifrån, dra sedan över den till sidan utan kol och lägg på locket. Min grill höll ungefär 175-200 grader. 4. Grilla laxen tills den har en innertemperatur på 54-56 grader. Har du ingen termometer så kan du skära lite i mitten och se efter att den är klar. 5. Servera med valfria tillbehör. Vi åt denna bit i fler dagar till både sallad och med min goda romsås som du hittar här: Romsås När jag gör lax i ugn så tycker jag alltid bilderna innan man bakar eller grillar den är finast. Här är recept på hel laxsida i ugn som även den går utmärkt att grilla! Hel laxsida i ugn