Klassikernas klassiker, soppan man fick lära sig på hemkunskapen och den soppan som jag fortfarande älskar! Potatis och purjolökssoppa är ju så extremt enkelt att koka ihop och det är alltid lika gott! Jag gör min potatis och purjolökssoppa med kuber av potatis, jag vill gärna ha något att tugga på när jag äter soppa! Vill man ha en slät soppa så kan man såklart mixa soppan efter att den kokat klart. Potatis och purjolökssoppa, 4 portioner 1 purjolök 1 msk olivolja eller matolja 8 dl vatten 6-8 fasta potatisar ca 600 g 2 msk grönsaksfond eller 2 grönsaksbuljongtärningar 2,5 dl matlagningsgrädde 1 tsk torkad timjan salt och nymalen svartpeppar Ev. färsk timjan att dekorera med  Gör så här: 1. Dela på purjolöken längs med på mitten och skölj noga. Dela en gång till och hacka fint. 2. Skala potatisen och skär i kuber på ca 1x1 cm. 3. Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull. Tillsätt vatten, potatis, buljong och timjan. 4. Låt koka upp och sjuda på medelvärme ca 10-15 min tills potatisen är mjuk. 5. Tillsätt matlagningsgrädde och koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar. Jag brukar inte snåla med svartpepparn, det är gott med lite sting! Ett av de godaste bröden till soppa är grekiskt lantbröd! Receptet hittar du här: Grekiskt lantbröd