Just nu så kryllar det med kantareller i Hoforsskogarna! Man behöver nästan bara gå ut så hittar man! Jag, Emil och morfar var ut och plockade kantareller till kvällens middag – Risotto med kantareller! Risotto är en storfavorit här hemma, antingen äta som den är eller som tillbehör till något protein. Risotto med kantareller 4 portioner Svampen: 300 g kantareller smör salt och peppar Risotto: 4 dl arborioris 7 dl grönsaksfond/buljong 1 gul lök 2 msk olja 3 dl vitt vin 2 dl parmesan nymalen svartpeppar Gör så här: 1. Rensa svampen och lägg i en torr stekpanna, låt vattnet i svampen koka ur helt tills pannan blir torr. Lägg i en klick smör och stek dem gyllene, salta och peppra. 2. Värm upp fonden till risotton och låt den sjuda i en kastrull. 3. Finhacka löken, fräs den mjuk i oljan i en tjockbottnad kastrull. 4. Tillsätt riset och låt det fräsa med ett par minuter. 5. Tillsätt det vita vinet i kastrullen och låt det sjuda på medelvärme till det kokat in. 6. Späd med grönsaksfonden pö om pö till det kokat in, rör hela tiden med en träslev. Det tar ca 20-25 minuter. Mot slutet smaka på riset, det ska vara en liten kärna ”al dente” 7. Ta av riset från plattan, tillsätt parmesan och rör om, smaka av med nymalen svartpeppar och eventuellt salt. Avsluta med att röra ner kantarellerna. 8. Servera med lite extra riven parmesan. Går utmärkt at äta som en egen rätt, eller som tillbehör till kött, fisk eller vegetariskt. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika