När vi vill lyxa till det lite så gör vi ofta risotto. Det är bara så underbart gott! Idag blev det en variant med spenat och till det fick vi lite lax, MUMS! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Spenatrisotto, 4 portioner 150 g färsk spenat 1 liten gul lök Salt och peppar och eventuellt lite muskot Risotto: 4 dl arborioris 7 dl grönsaksfond/buljong 1 liten gul lök 1 vitlöksklyfta 2 msk olja 3 dl vitt vin 2 dl parmesan nymalen svartpeppar Till servering: Lite färsk spenat och lax. Jag brukar bara salta och peppra filéerna och köra i 10 minuter på 200 grader i ugnen. Gör så här: 1. Börja med att grovhacka spenaten och finhacka den gula löken. Fräs spenat och lök i lite olja, salta och peppra lätt. 2. Värm upp fonden till risotton och låt den sjuda i en kastrull. 3. Finhacka löken och vitlöksklyftan, fräs den mjuk i oljan i en tjockbottnad kastrull. 4. Tillsätt riset och låt det fräsa med ett par minuter. 5. Tillsätt det vita vinet i kastrullen och låt det sjuda på medelvärme till det kokat in. 6. Späd med grönsaksfonden pö om pö till det kokat in, rör hela tiden med en träslev. Det tar ca 20-25 minuter. Mot slutet smaka på riset, det ska vara en liten kärna ”al dente” 7. Ta av riset från plattan, tillsätt parmesan och spenatfräset och rör om, smaka av med nymalen svartpeppar och eventuellt salt. 8. Servera med lite extra riven parmesan. Går utmärkt at äta som en egen rätt, eller som tillbehör till kött, fisk eller vegetariskt. Jag blir alltid förvånad av vad lite spenat det blir när man steker den, poff så ser det pyttelite ut! Vill du ha fler middagstips så hittar du alla mina recept här: Fredriks middagstips