Idag bjuds det på hederligt tantfika, eller snarare gubbfika eftersom det är jag som gjort den :) Ambrosiakaka är en riktig klassiker som aldrig går ur tiden. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Ambrosiakaka, ca 10 bitar 150 g smör 2 ägg 2 dl strösocker 3 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver Skal av 1 apelsin 0,5 dl apelsinjuice 0,5 dl cointreau Glasyr: 2 1/2 dl florsocker 2-3 msk färskpressad apelsinjuice 50 g syltade apelsinskal Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt det svalna. 2. Vispa ägg och socker poröst i en skål. 3. Tillsätt det avsvalnade smöret. Blanda vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver och sikta ner i smeten. 4. Riv skalet på apelsinen och pressa 0,5 dl saft. Rör ner i smeten tillsammans med cointreau. Du kan byta ut cointreau mot lika mycket apelsinjuice om du vill. 5. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. 6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Stjälp upp den på kakfat och låt svalna helt. 7. Blanda florsocker och apelsinsaft till en jämn smet. Bred glasyren över den kalla kakan och strö över syltad apelsinskal. Vill du hellre baka denna kaka i rutor så hittar du det receptet här: Ambrosiarutor