Ambrosiakaka är en riktigt favorit! Saftig mjuk kaka med mycket smak av apelsin. Idag blev det ambrosiarutor, bara för att jag älskar kakor i form av rutor :) I originalreceptet är det cointreau, men jag gör oftast med bara apelsinjuice. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Ambrosiarutor, 16 bitar 150 g smör 2 ägg 2 dl strösocker 3 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver Skal av 1 apelsin 0,5 dl apelsinjuice 0,5 dl cointreau (alternativt apelsinjuice) Glasyr: 2,5 dl florsocker 2-3 msk färskpressad apelsin 50 g syltade apelsinskal Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form på ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper. 2. Smält smöret, låt det svalna något. 3. Vispa ägg och socker poröst i en skål. Tillsätt det avsvalnade smöret. 4. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i smeten. 5. Riv skalet på apelsinen och pressa 0,5 dl saft. Rör ner i smeten tillsammans med cointreau. Du kan byta ut cointreau mot lika mycket apelsinjuice om du vill. 6. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Känn med en sticka i mitten att den kommer ut ren. 7. Låt kakan svalna helt. 8. Blanda florsocker och apelsinsaft till en jämn smet. Bred glasyren över den kalla kakan och strö över syltad apelsinskal. Låt stelna lite, skär sedan upp i rutor. Gillar du också att baka saker i rutor? Då måste du kolla in alla recept här: Baka i rutor