Idag testade jag en äppelkaka med äppelrosor! Jag har sett de här överallt i sociala medier i fler år men det har bara inte blivit av! Det blev ju riktigt snyggt, men handen på hjärtat så tyckte jag det var en aning krångligt för att få en äppelkaka :) Den här rekommenderar jag när man ska ha riktigt finfika, annars kan du göra den och bara trycka ner äppelbitar som vanligt, för kakan är supergod hur än äpplena stoppas i! En riktigt lyxig äppelkaka med mandelmassa och kardemumma gör vilket äpple som helst stolt att hamna i! Jag serverade den såklart med favoritsåsen: Rårörd vaniljsås Äppelkaka med äppelrosor, 10 bitar 100 g smör 2 ägg 2 dl socker 3,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk kardemumma 1 dl mjölk 200 g mandelmassa Äppelrosor: 2-3 röda äpplen 2 msk råsocker 1 citron Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form på 24 cm i diameter. 2. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. 3. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggsmeten växelvis med mjölken och det smälta smöret. Avsluta med att riva och blanda ner mandelmassan. Fyll formen med smeten. 4. Kärna ur och skiva äpplena riktigt tunt, använd gärna en mandolin. Lägg dem i en bunke och ha över lite pressad citron så att de inte blir bruna. Dela på äppelskivorna och lägg dem omlott, cirka 6-8 stycken per ros. Rulla ihop till en ros och tryck ner halvvägs i smeten. (se bild nedan) 5. Strö över råsocker och nymalen kardemumma och baka i nedre delen av ugnen 45-50 minuter. Känn med en sticka i mitten av kakan, stickan ska inte vara kladdig. 6. Servera kakan som den är eller med vaniljsås. Gör skivorna RIKTIGT tunna, annars går de sönder, jag fick testa flera gånger tills jag fick till mina rosor :) Häng med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika för ännu fler recept!