Kladdkakans dag började firas i Sverige år 2008 och det är väl underbart att fira kakor av alla dess slag! Det är alltså en ganska ny temadag jämfört med många andra matdagar. Dagen infaller varje år den 7 november, och skapades för att uppmärksamma en av Sveriges mest älskade bakverk – kladdkakan!Här hittar du massor av recept på goda kladdkakor: Recept på kladdkaka En av mina senaste: Kladdkaka med hallonkola!Kladdkakans historia är faktiskt lite av ett lyckligt misstag! Det finns flera berättelser, men den mest spridda är att kladdkakan uppstod i Sverige under 1940-talet, under andra världskriget. På den tiden var det brist på bakpulver (och ibland även kakao), vilket gjorde att folk fick improvisera med sina recept. Kanske en riktigt smarrig: Äppelkladdkaka med rivet äppleEn teori säger att någon försökte baka en chokladkaka men glömde (eller inte hade) bakpulver. Resultatet blev en kompakt, seg och kladdig kaka – och den råkade smaka fantastiskt! Därifrån föddes idén om att det skulle vara så – alltså en kaka som inte skulle jäsa och bli luftig, utan kladdig i mitten. Kanske är du sugen på julbak nu? Gör då denna: SaffranskladdkakaNamnet *kladdkaka* dök upp i svenska kokböcker först på 1980-talet, bland annat i tidningen Allt om Mat. Det var då receptet började spridas på allvar, och under 1990-talet blev kladdkakan något av en svensk klassiker. För att hylla detta älskade bakverk instiftades Kladdkakans dag den 7 november 2008, troligen av ett PR-initiativ från livsmedelsbranschen (som många andra temadagar). En av mina personliga favoriter: Kladdkaka med toscaFör mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika