Idag för exakt 10 år sedan så startade jag min blogg Fredriks Fika! Jag googlade: Hur startar man en blogg? Jag läste på och om jag inte minns helt fel så var det på blogg.se som jag gjorde den. Då hade jag ingen aning om att den skulle förändra hela mitt liv :) Jag jobbade som HR Business partner på ett medicinteknisk bolag, satt på kontor och det var möten, löner, fackliga förhandlingar och jag hade hand om Norden så jag reste en hel del. Men precis innan jag startade bloggen hade jag varit med i säsong två av Hela Sverige Bakar, och till programmet hade jag tagit fram 23 stycken recept, det är ju kanske kul att ha en blogg med alla de recepten tänkte jag, längre än så hade jag inga planer just då. Idag finns det över 2300 recept på bloggen haha. Mitt allra första recept hittar du här: Underbar Flädersaft Programmet sändes under hösten 2013 och då började bloggen ta fart och jag blev kontaktad av LRF media och tidningen Land om jag var sugen på att flytta min blogg till deras sida och blogga där. Det lät ju superspännande så jag sa ja! Jag jobbade fortfarande heltid med mitt jobb, och bakade och fotade på kvällar och helger. Bloggen blev flyttad dit och senare ville tidningen Hembakat ha den och det kändes ju bara helrätt så jag flyttade den dit. Vi blev senare Bonnier, och sen blev det ännu en flytt till Allers 2018 och nu har jag hittat hem och har varit här på Aller media sedan dess. Bild från finalen av Hela Sverige Bakar där jag kom tvåa. Jag jobbade både med bloggen och mitt vanliga jobb fram till 2015, sen 2016 så började jag jobba heltid med blogg, böcker och som fotograf. Jag är en ganska rastlös person som lätt tröttnar om jag gör samma sak hela tiden, så att blogga är verkligen perfekt för mig. Jag får vara i köket (min favoritplats!) Baka, laga mat, vara kreativ. Sen fota och göra fint, efter det sitta och skriva, och sen dela och vara social på sociala medier. Det är en salig blandning och ingen dag är den andra lik! Foto Hélena Strandell Parmér när vi fotade till boken Baka Bullar. Sen blev det ju böcker också! 2016 gav jag ut min första som kort och gott hette Fredriks Fika och nu har det blivit totalt sju stycken! Baka Bullar, Matbröd, Baka med choklad, Baka till Jul, Småkakor och nu senast Sommarfika med Fredrik. Jag älskar att göra böcker och djupdyka i olika ämnen. Nummer åtta är på gång uppe i huvudet redan :) Bild från när vi hade boksläpp hemma i vår kyrka, Emil och Carola sålde böcker, jag signerade. Vi bjöd på bullar med pärlsocker... Vi hittade pärlsocker i flera år efter detta i vårt trägolv haha. 2019 fick jag för mig att starta ett bageri och fik som hette Fiket, det var en kortlivad karriär :) Jag trodde jag skulle hinna med allt, men det gick inte så jag slutade med det redan samma höst. Det som är väldigt roligt med att jobba som jag gör är att man kan hitta på så mycket grejer, jag har en Youtubekanal Fredriks Fika som jag ibland är väldigt aktiv på, och ibland vill jag ha en paus, men det är roligt att göra videos där man kan visa lite mer ingående vissa delar när man bakar. Frågor jag ofta får: Vad gör du av allt du bakar? Jag ger bort det mesta, och det allra mesta går till mina kompisar som har ett gym här i Hofors där det ibland bjuds på fika efter passen :)Tar det inte slut på idéer? Jag har tänkt samma tanke själv, men det finns ju så mycket att testa så det verkar inte som så haha. Vart hittar man recepten? Oj vad ofta jag svarat på denna, och absolut enklast är att googla vad än du är sugen på + Fredriks Fika: T.ex Rabarberkaka Fredriks Fika, så kommer du få upp massor av förslag!Bland de mest besökta recepten hittar vi: Godaste kanelbullarna Surdegsfrallor och surdegsskolan Pinocchiotårta Det har blivit en hel del tv och jag bakar åt Köket.se, är med på Nyhetsmorgon då och då och nu senast Bingolotto. Tv är väldigt roligt och framförallt alla härliga människor som jobbar inom branschen, det är alltid så trevlig och glad stämning. Det man kanske inte vet är att jag blir otroooligt nervös när jag ska prata inför en grupp människor, men just när man gör TV blir jag inte nervös alls, för då är det ju oftast bara några stycken som är i samma rum haha. Det finns såklart hur mycket som helst att skriva om vad som hänt de senaste 10 åren, men här avrundar jag. En fråga jag ofta får i intervjuer är: Vart ser du dig själv om 5 år? Det är faktiskt väldigt skönt att säga att jag inte har en aning, för att låta lite flummig så har jag alltid som oftast sagt JA, och då händer det saker, så jag har ju ingen aning om vad för fråga som kommer komma, och när den kommer så kommer jag säkert säga JA haha. Bloggen och alla recept kommer alltid finnas kvar. Foto: Lisa BjörnerSist men inte minst vill jag säga ett stort TACK! Tack att du hänger med här på bloggen, kanske följer mig på Facebook eller Instagram, kanske köpt någon bok. Utan er så skulle jag inte ha världens bästa jobb. TACK! Ett extra stort tack till världens bästa sambo/kille och vän Emil Mann som står ut med alla upptåg, att få äta kall mat för att jag "bara måste få till ett fint fot", följer med på boksigneringar, peppar när det går lite trögt, kommer på roliga saker som jag borde testa och som finns där i ur och skur, vått och torrt. Du är BÄST! Foto: Ann-Sofie Åberg när vi gjorde en enkel sås som alla klarar av. Emil är bäst på typ allt, utom saker som görs i köket. Vi kompletterar varandra kan man säga :)