Idag blir det ett läsarrecept! Jag fick det här receptet av Margareta Öster här ifrån Hofors, och hon sa att jag var tvungen att testa dessa :) Så idag så har jag gjort Hjördis Klacklappar, som man kan beskriva som en knäckig variant av mördegskaka med smak av vanilj. Namnet klacklapp gissar jag kommer ifrån just sådana lappar man lagade klackarna med förr i tiden, jag fick till och med med en beskrivning på hur de skulle se ut. Degen är väldigt mör när man jobbar med den, så man få vara lätt men bestämd på handen :) Hjördis Klacklappar, cirka 50 stycken 250 g rumsvarmt smör 250 g vetemjöl 250 g potatismjöl 250 g socker 1 msk vaniljsocker Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Se till att smöret är ordentligt rumsvarmt, är det lite hårt kan du micra smöret några sekunder. 3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Arbeta in smöret. 4. Tipp upp degen på bakbordet och forma till en lång limpa som du sedan vänder och trycker till så att det blir som en triangel. (Se bild nedan) 5. Lägg den formade degen i kylen cirka 15 min och skär sedan up 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 6. Baka mitt i ugnen 8-10 minuter och låt sedan svalna på plåten. Här ovan ser du hur jag formade degen. Jag använde degskrapan för att skära dem då den är både tunn och vass. Längst upp till höger ser du lappen jag fått med receptet, med uppmaningen att inte använda maskin, så det gjorde jag självklart inte! :) För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Vill du ha tips på fler småkakor att förgylla fikabordet med så hittar du massor av recept här: Fredriks småkakor Vill du också tipsa om ett recept jag borde testa, då kan du maila mig på: fredriksfika@gmail.com!