Just nu är en perfekt tid att sätta årets glögg. Jag gör det varje år och det är så gott att ha när advent och glöggminglens tid är här!Receptet hittar du här: Hemgjord glögg Man började dricka glögg av både praktiska, medicinska och sociala skäl, och drycken har en lång historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden och ännu längre. Ursprung och historia:Romarriket: Redan de gamla romarna värmde vin med kryddor – både för smaken och för att det ansågs ha hälsobringande effekter. Det var vanligt att man blandade vin med honung och olika örter.Medeltiden i Europa: Kryddat vin (ofta kallat hypocras eller liknande) dracks som medicin. Kryddor som kanel, ingefära och nejlika var dyra och ansågs rena kroppen, hjälpa matsmältningen och skydda mot sjukdomar. Här hittar du recept på alkoholfri glögg: SaftglöggGlögg i Sverige:1500–1600-talet: I Sverige började man dricka något som liknar glögg, då kallat "kryddat brännvin" eller "kryddvin", främst av överklassen. Det dracks ofta som ett stärkande medel under kalla månader.1800-talet: Glöggen började förknippas med julen. Det blev vanligt att sälja färdig glögg i flaskor, ibland kallad "julglögg". Recepten varierade och kunde innehålla både vin, socker, sprit och olika kryddor.1900-talet: Alkoholfri glögg blev populär, särskilt i barnfamiljer och nykterhetsrörelsen. Glögg blev en självklar del av svenska jultraditioner. Varför just till jul?Värmen och kryddorna passar bra i vinterkylan. Drycken spreds via traditioner kring advent och Lucia. Julen blev en tid då familj och vänner samlades, och glögg passade bra som en social dryck.Man började dricka glögg för att det ansågs hälsosamt, värmande och gott – och med tiden blev det en mysig vintertradition som hör ihop med julen.För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Här hittar du recept på: Äppelglögg