Häromdagen plockade jag lite röda vinbär hos mormor och morfar och gjorde vinbärsgelé. Det är ju det perfekta sättet att spara sommaren på burk, och i höst när det blir söndagsstek så kommer det här vara så gott! Man använder omogna bär blandat med mogna bär och låter dem sitta kvar på stjälkarna som innehåller pektin. Har du bara mogna bär så kan du byta ut sockret mot syltsocker med pektin för att säkerställa att du kommer få en fast gelé. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Vinbärsgelé, 2 små burkar 1 liter röda vinbär, gärna några som inte är helt mogna också, de innehåller mer pektin 2 dl vatten ca 4 dl strösocker, räkna med 1 dl per dl vätska i slutet Gör så här: 1. Skölj bären, låt dem sitta kvar på stjälken som också innehåller pektin. 2. Lägg bär och vatten i en kastrull, koka upp och låt koka 10 minuter. Krossa bären med en sked om de inte kokar sönder. 3. Sila av vätskan i en silduk eller tunn kökshandduk. 4. Mät upp vätskan, per deciliter vätska har du i 1 dl strösocker. Blanda samman i en kastrull och låt koka 5 minuter, skumma noga med en sked eller hålslev. 5. Häll upp å väl rengjorda burkar. Något som verkligen det här passar till är den superenkla köttfärslimpan: Köttfärslimpa