I helgen som var så firade jag och Emil våran 30 och 40-årsdag med stort grillkalas i trädgården! Eftersom det var rätt mycket folk så hade vi catering av bästa Lilla Mejeriet här i Hofors, men desserten gjorde jag själv :) Jag fnulade rätt länge vad jag skulle göra, men när jag kom på tanken av en trevånings chokladbollstårta så var jag bara tvungen att testa! Den är ju både enkel och göra, och vem gillar inte chokladboll? Hela tårtan och chokladbollarna är vanlig chokladbollssmet, sen dekorerade jag med pärlsocker, chokladganache och röda vinbär från mormors trädgård. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Chokladbollstårta i tre våningar, 50 portioner 1200 g rumsvarmt smör 16 dl (1440 g) strösocker 0,5 dl vaniljsocker 8 dl (320 g) kakao 40 dl (1400 g) havregryn 4 dl starkt kaffe eller espresso Dekoration: 1 dl vispgrädde 35 g smör 150 g hackad mörk choklad 2 dl pärlsocker Bär och frukt till dekoration Gör så här: 1. Klä tre formar med bakplåtspapper. Jag använde 24, 20 och 16 cm i diameter. 2. Rör samman smör, socker, vaniljsocker och kakao. Har du ingen jättebunke, gör smeten i två delar. 3. Tillsätt havregryn och kaffe och rör till en jämn smet. 4. Rulla 12 chokladbollar och rulla i pärlsocker. 5. Tryck ut resten av chokladbollssmeten i formarna och ställ i kylen 2 timmar. 6. Värm upp grädde med smör tills det precis kokar. Häll över den mörka chokladen i en bunke och rör till en jämn ganache. Plasta bunken och låt vila tills det är dags att dekorera. 7. Ta ur tårtorna ur formarna. Rulla mellanlagret i pärlsocker och stapla dem på varandra. 8. Bred chokladganache på översta tårtan så att det börjar rinna ner lite på sidorna och dekorera med resten av ganachen. 9. Dekorera med bär efter säsong. TIPS: Tårtan går utmärkt att förbereda dagarna innan, den håller utmärkt i kylen! Använder du glutenfria havregryn så blir den även glutenfri. Det är svårt att veta hur mycket tårta som går åt, men vi fick halva sista tårtan kvar när alla hade tagit och även backat någon gång :) På festen hade vi även bästa bandet! Berglundz Svänggäng! Bluegrass, country pop och allt däremellan man kan önska sig! Tusen tack alla gäster, Lilla mejeriet och Berglundz! Ni gjorde vårt kalas till något vi kommer att minnas för alltid! Vill du ha fler recept på chokladbollstårta och chokladbollar så hittar du massor av recept här: Chokladbollar