Det här är en riktig show stopper! En rejäl chokladtårta fylld med hallonmousse och spacklad med chokladmarängsmörkräm. Receptet kan se lite skrämmande ut, men ta det lugnt och metodiskt så kommer det att gå galant! Det går utmärkt att baka botten och fylla tårtan ena dagen, förvara i kylen och sen spackla och dekorera nästa dag. Tårtbotten går även bra att förbereda och frysa. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Chokladtårta med hallonmousse, 12 bitar 5 dl vetemjöl 5 dl strösocker 2 dl kakao 1,5 msk bakpulver 1 tsk salt 1 msk vaniljsocker 2,5 dl mjölk 1 dl neutral olja 2 ägg 2,5 dl kokande vatten Hallonmousse: 250 g hallon, frysta eller färska 1 dl gelésocker multi 2 dl vispgrädde Chokladmarängsmörkräm: 400 g rumsvarmt smör 250 g mörk choklad 4 äggvitor 2,5 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker Chokladganache: 50 g mörk choklad 50–70 % 50 g vispgrädde Dekoration: färska hallon Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Spänn fast bakplåtspapper i botten av två runda springformar på 18 cm i diameter. Smörj kanterna med smör och pudra med kakao. 3. Blanda vetemjöl, socker, kakao, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke. 4. Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa samman till en slät smet. 5. Tillsätt det kokande vattnet medan du vispar och avsluta med att vispa på hög hastighet i 1 minut. 6. Fördela smeten i formarna och grädda båda på en gång mitt i ugnen i 35–40 minuter. Känn med en sticka att kakan är kladdfri mitten. Låt bottnarna svalna 10 minuter i formarna innan du stjälper ur dem för att svalna helt. Skär av toppen på bottnarna och dela varje botten i 2 delar så att du har 4 bottnar. 7. Blanda hallon och gelésocker i en kastrull. Låt koka upp och sjuda 2 minuter. Dra av från plattan och låt svalna helt. 8. Vispa grädden rätt fast och blanda med den avsvalnade hallonkompotten. 9. Fördela moussen mellan varje tårtbotten. 10. Se till att smöret, till smörkrämen, är riktigt rumsvarmt, det ska nästan smälta. 11. Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn och låt svalna något. 12. Blanda äggvitor, socker och vaniljsocker i en bunke, ställ över vattenbad och vispa tills smeten når 60 grader. 13. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat och är en fluffig maräng. 14. Tillsätt smöret och chokladen i omgångar. Ta lite i taget och vispa ordentligt mellan varje omgång. 15. Spackla tårtan med chokladmarängsmörkrämen. 15. Ställ tårtan i kylen så att den får sätta sig. 16. Hacka chokladen till chokladganachen och lägg i en skål. Koka upp vispgrädde och häll över chokladen. Vänta 1 minut och rör tills du har en slät ganache. Låt svalna något och testa att ringla den på kanten av skålen så ser du när den börjar bli lagom fast. 17. Häll chokladganachen i en spritspåse och spritsa försiktigt ut choklad på kanten av tårtan. Fördela resten ovanpå tårtan och dekorera med hallon. Vill du ha fler recept på tårtor så hittar du alla mina recept här: Fredriks tårtor