En helt fantastiskt god marängtårta i långpanna med vaniljmousse och jordgubbar. Den här tårtan passar till alla tillfällen enligt mig! Frasiga bottnar, vaniljmoussen är perfekt krämig med äkta vanilj och toppat med jordgubbar är det den perfekta tårtan till vilket sommarkalas som helst! Tårtan blev verkligen drömgod! Sådär mild, men ändå smakrik och som en tugga av sommar och barndomsminnen! Vill du ha fler tips på sommartårtor så hittar du alla mina recept här: Sommartårta Marängtårta i långpanna, 12-16 bitar Maräng: 6 äggvitor 3 dl socker Vaniljmousse: 4 gelatinblad 4 dl grädde (3,5 + 0,5) 1 vaniljstång 6 äggulor 1 dl socker Dekoration: 2 dl vispgrädde 250 g jordgubbar Gör så här: 1. Sätt ugnen på 100 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. 2. Vispa äggvitorna till mjuka toppar. Vispa ner sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng. Känn med fingertopparna att sockerkristallerna löst upp sig. 3. Bred ut hela marängen på plåten och baka i nedre delen av ugnen cirka 1,5 timme tills marängen är helt genombakad. Låt botten svalna helt. 4. Under tiden botten bakas gör du vaniljmoussen. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. 5. Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och blanda med 3,5 dl vispgrädde. Vispa grädden hårt. Lägg stången med 0,5 dl grädde i en liten kastrull. 6. Vispa äggulorna med sockret riktigt fluffigt. 7. Värm upp grädden med vaniljstången, krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma vätskan. Plocka upp vaniljstången. 8. Rör ner gelatinblandningen i äggvispet, vänd sedan ner i vispgrädden och blanda väl. Ställ i kylen tills det är dags att montera tårtan. 9. Dela marängbotten i två delar. Bred på eller spritsa vaniljmoussen på en botten och lägg den andra ovanpå. 10. Dekorera fritt med t.ex vispgrädde och jordgubbar. Det var första gången jag testade att göra vaniljmousse, men definitivt inte den sista! Så otroligt gott! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika