Jag har länge varit sugen att testa originalreceptet på Prinsesstårta, eller rättare sagt Grön tårta som den hetta först och nu har jag äntligen gjort det! Jag passade på att spela in en Youtubefilm samtidigt och det här blir starten på en serie där jag testar olika gamla recept från kokböcker. Ibland har de inte ens bilder, ofta saknas temperaturer på ugnen och knapphändiga beskrivningar :) Häng med på Youtube så kommer du kunna se hela serien: Fredriks Fika Här kan du se hela filmen när jag bakar Prinsesstårtan:Här följer receptet på Prinsesstårta, alla ingredienser är från boken, men jag har uppdaterat tillvägagångssättet så du inte behöver röra ihop tårtan med en träslev t.ex. :)Prinsesstårta - Grönt tårta, ca 8 bitarTårtbotten:3 äggulor110 g strösocker1 msk vatten25 g potatismjöl25 g vetemjöl3 äggvitorFyllning 1:2 äggulor2 tsk majsstärkelse (maizena)1 msk strösocker2 dl tunn grädde (1 dl vispgrädde + 1 dl mjölk)1,5 tsk vaniljsocker1 dl vispgräddeFyllning 2:1 dl vispgrädde1 tsk vaniljsockerDekoration:300 g grön marsipanev. Lite rosa marsipan till rosor alternativt pudra hela med florsockerGör så här:1. Klä en form på ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader.2. Vispa äggulor, socker och vatten fluffigt. Vispa äggvitorna separat till en fast skum.3. Rör ihop potatismjöl och vetemjöl, vispa ner i äggulorna och avsluta med att vända ner äggvitorna.4. Fyll formen med smeten och baka mitt i ugnen i ca 30 minuter. Testa med en sticka att den kommer ut ren. Låt vila 10 minuter i formen, ta sedan loss den och låt svalna helt.5. Fyllning 1: Vispa ihop gulor, maizena, socker, tunn grädde i en kastrull. Ställ på medelvarm platta och låt koka upp och sjuda till en kräm.6. Ta av från värmen och fortsätt röra tills den svalnat. Vispa 1 dl vispgrädde. Rör ner grädden tillsammans med vaniljsockret.7. Fyllning 2: Vispa grädden med vaniljsockret. (Detta glömde jag i videon, jag vispade all grädde och hade hälften i krämen och hälften till tårtan, det gick bra det med.8. Dela botten i 3 delar, fördela vaniljkrämen mellan lagren och spackla tårtan med grädde.9. Kavla ut marsipanen tunt och klä hela tårtan. Dekorera med rosor och blad eller pudra florsocker. Originalreceptet har färgad mandelmassa, vill du göra det så står det:120 g mandel180 g florsockeräggvita och färgMandeln skållas, skalas, torkas och males 2 gånger. Sen stöter man den i en mortel med trästöt och man tillsätter lite äggvita i taget och fortsätter stöta till en seg och smidig mandelmassa. Sen kan man färga den som man vill. Ni kanske förstår varför jag hoppade över detta steg :) Jag försökte att göra tårtan så nära originalreceptet som möjligt. På riktigt så gillade jag denna tårta mer än vanlig Prinsesstårta som jag ofta tycker har för mycket grädde.För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Vill du ha fler recept på goda tårtor så hittar du alla mina recept här: Fredriks Tårtor