Annons

Grova osötade frallor

Idag blev det lite brödbak och experimentverkstad här hemma. Jag ville göra grova osötade frallor som smakade mycket. De här blev riktigt goda och väldigt mättande! Jag proppade i så mycket fröer och torkad frukt som jag bara kunde 🙂

grova osötade frallor

Ibland när man bakar grovt bröd är det lite svårt att få ihop degen för att kunna forma frallor, så jag hittade på ett sätt där jag gjorde degen först och hade i alla andra saker mot slutet, på det sättet fick jag en bra deg att kunna arbeta med! Det går utmärkt att byta ut mot olika fröer och torkade bär, eller om du inte vill ha torkad frukt så kan du utesluta det helt.

grova osötade frallor

Grova osötade frallor, 20 stycken

5 dl vatten
50 g jäst
2 msk rapsolja
2 dl grovt rågmjöl
3 dl dinkelmjöl
7 dl rågsikt
1 dl torkade aprikoser
1 dl torkade tranbär
0,5 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 msk salt

Pensling
1 ägg
solrosfrön

Gör så här:
1. Ljumma vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet.
2. Tillsätt rapsolja, rågmjöl, dinkelmjöl och rågsikt och arbeta degen i cirka 5 minuter.
3. Grovhacka aprikoserna och tillsätt dem i degen tillsammans med tranbär, krossade linfrön, solrosfrön, pumpafrön och salt. Arbeta tills allt är välblandat.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter.
5. Tippa upp degen på mjölat bakbord. Knåda och rulla ut till en lång korv som du delar i 20 delar. Rulla varje del till en rund bulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Är degen lite kladdig kan du ha lite mjöl på händerna.
6. Låt jäsa på plåtarna under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rikligt med solrosfrön.
8. Baka i nedre delen av ugnen 12-14 minuter. Låt svalna på galler.

grova osötade frallor

I med alla godsaker när degen har fått arbeta en stund! Jag använde ekologiska torkade aprikoser, de är så mycket godare och inte sådär knallorangea som torkade aprikoser kan vara. De var mjuka och så goda!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

grova osötade frallor

Dags för jäsning nummer två!

För flöer tips på goda bröd, kika in här: BRÖD

grova osötade frallor

Annons



Hoppas du blir sugen att testa dessa, jag provade dem på en kompis och på mormor och de tyckte de var supergoda!

osötat bröd

 

Annons
Dela på:

24 kommentarer till “Grova osötade frallor”

  1. Du& jag igen – mammamiawhildamammamiawhilda.wordpress.com skriver: 24 mars, 2017
  2. Saftiga frallor – Perfekt till frukost! | Tidningen Hembakatfredriksfika.allers.se skriver: 5 juni, 2017

    […] För att de skulle bli extra saftiga hade jag i havregryn i degen som binder vätskan, och så hade jag mjölk som hälften av degvätskan för att de skulle bli extra mjuka. På riktigt, dessa måste bara testas! Vill du ha fler tips på goda bröd hittar du alla mina recept här: Fredriks bröd […]


Annons

Laddar