Annons

Hallongrottor – Favoritsmåkaka!

Vem kan egentligen motstå en riktigt god hallongrotta? Det spelar nästan ingen roll vilka andra kakor man dukat upp med, en perfekt hallongrotta slinker alltid ner ändå!

hallongrottor

Här är mitt recept på hallongrottor.

Annons

Jag använder mig av florsocker i degen för att degen blir extra lätt att forma och de spricker inte så mycket i ugnen som de kan göra ibland.

Vill du ha fler tips på goda småkakor, både klassiska och några nyheter så hittar du alla mina recept här: Fredriks småkakor

recept på hallongrottor

Annons

Hallongrottor, 30 st

200 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl hallonsylt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Rör samman smör, florsocker och vaniljsocker tills välblandat.
2. Blanda vetemjöl med bakpulver och arbeta in i smöret till en smidig deg.
3. Tippa upp degen på bakbordet, dela den i två lika stora delar.
4. Rulla ut två långa rullar, dela varje rulle i 15 delar.
5. Rulla varje del till en boll och tryck med lillfingret i mitten så att du får ett djupt hål. Jag gör det medan jag rullar bollarna så att jag inte får sprickor i kakan. Lägg på bakplåtspapper.
6. Fyll varje kaka med en klick hallonsylt. Jag tycker det är enklast att använda en engångsspritspåse så blir det inte så mycket kladd.
7. Baka mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

recept på hallongrottor

Degen är verkligen lätt att arbeta med. Se bara till att du har rumsvarmt smör så är det väldigt enkelt att arbeta ihop till en smidig deg.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

hallongrottor recept

Innan ugnen, nu börjar man bli riktigt sugen!

hallongrottor

Kakorna är väldigt goda lite varma, så testa en på en gång!

Gillar du klassiska kakrecept så kommer du att älska milanostängerna! Receptet på dem hittar du här: Milanostänger

milanostänger

Annons
Dela på:

20 kommentarer till “Hallongrottor – Favoritsmåkaka!”

 1. Den glade bagaren Samuel skriver: 1 maj, 2018

  Kakorna. Inte en succé hemma hos oss. Efter slitsam arbetsvecka gick jag motvilligt med på att baka nu i helgen med barnen. Elias är ju nötallergiker och Hampus tål inte gluten, liksom min särbo, så vi bestämde oss för hallongrottor, såklart glutenfria. Detta recept gjorde vi om och jaaa, vart ska börja. HAMPUS fick utslag och magont av det glutenfria mjölmixen och Elias kände sig varm. Särbon kände likadant. Jag tycker att du borde ha skrivit ett glutenfritt recept från början. Dessutom fick ont i ögon och öron av att se detta berg av kolbitar som vi plockade ut ur ugnen. Jag gräddade exakt så länge som det stod. Grotta inte ner dig allt för mycket, Fredrik, din fika kommer altid att leva vidare. Kramar


  1. Fredriks Fika skriver: 2 maj, 2018

   Hej Samuel!
   Ja det är svårt att översätta recept till glutenfritt rätt av, och ofta innehåller glutenfria mjölmixer en hel del tillsatser och de varierar mycket i kvalitet. För ett par år sedan så var jag och bakade med Jessica Frej och gjorde glutenfria hallongrottor utan mjölmix, de innehåller mandelmjöl, men det går att byta ut mot t.ex mixade solrosfrön eller havremjöl. Receptet hittar du här: https://fredriksfika.allers.se/bak-chokladmassan-samt-glutenfria-hallongrottor/
   Hoppas på bättre lycka med det receptet! Kram


Annons

Laddar