Annons

Happy Halloween!

Idag är det Halloween, och jag kände för att undersöka lite mer varför vi firar detta egentligen. Är det för att pumporna är mogna då? Eller för att barn ska få göra bus för att de inte får godis? Eller kan det vara något helt annat?

Nedan är årets pumpor jag har karvat.

Annons

Jag hade tänkt att det skulle se ut som att den lilla pumpan tittade in mot det mysiga huset, typ längtande. Men det ser mer ut som en inbrottstjuv tycker jag nu 🙂

Pumpa

Halloween är en högtid som härstammar från Irland, men också delvis från Skottland. Det var en keltisk festival som innebar att man tog avsked från sommaren. Där och då kallades festen Samhain, eller Samuin, som på ett ungefär betyder ”sommarens avslut”. Den markerade med andra ord övergången från sommar till höst.

Ordet Halloween dök upp först på mitten av 1500-talet och är, till skillnad från tidigare ord för festligheten, plötsligt sammankopplad med helgonfirande. Halloween är en förkortning av engelskans All-Hallows-Even, som festligheten kallades, och markerade att det var kvällen före Allhelgonadagen – All-Hallows-Day. Allhelgonadagen finns beskriven på gammelengelska – Ealra Hālgena Mæssedæg, där man också på namnet ser den tydliga, nordiska anknytningen som fanns i de norra delarna av Storbritannien på den tiden. Allhelgonanatten som koncept dyker dock inte upp i historieböckerna förrän år 1556.

30102014-IMG_9262

Halloween fick ett stort uppsving nar irlandska emigranter tog med sig halloween traditionen till USA någon gång kring 1840. I USA blandades en mängd olika kulturer inklusive sydamerikanska traditioner och högtiden från Irland fick därmed ett starkt fotfäste i USA.
(fakta från halloween.se)

Trick-or-Treat-halloween-24469771-1280-1024

När jag bodde i USA så firade vi detta med pompa och ståt. Barnen fick välja sina dräkter och vad de ville vara när de gjorde ”trick or treat”, längs med alla gator så var det ett sken av alla vackra pumpor och fester avlöste varandra! Jag var en vampyr med blått hår (jaaa, jag hade hår vid den tiden:) )

Vi åt massor av pumpkin pie såklart, och den gjorde jag tidigare i veckan 🙂 Jag älskar verkligen alla högtider! Det är alltid en anledning till att träffa vänner, baka något gott, umgås med familjen och vara lite ledig!

Receptet på pajen hittar du här: Pumpapaj

26102014-_MG_8841

Avslutar med den låten jag tycker återspeglar Halloween mest 🙂 Det är bara att dansa loss!!

https://www.youtube.com/watch?v=9rsE0rawhQE

p.s När jag såg denna när jag var liten, så blev jag så rädd att jag skrek hahahaha, d.s

Annons
Dela på:
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/mandelkrokar-min-godaste-notkaka/