Annons
Annons

Hemgjord julkorv – Gör din egen korv

Nu i veckan testade jag någonting jag har velat testa riktigt länge! Att göra egen hemgjord julkorv. Nu är det ju några år sedan jag gick restaurangskolan, så jag ringde in min klasskompis Mattias Hillberg så att vi kunde hjälpas åt.

Annons

På riktigt, ska du göra korv, ta hjälp av en vän, jag förstår inte hur jag skulle klarat av att både mata på färsen och stoppa korven samtidigt annars 🙂

Gör din egen korv med julens alla kryddor

Receptet proppade vi med massor av goda julkryddor och den blev så himla god! Ett lyckat första försök!

Annons

Hemgjord Julkorv, 10 portioner

ca 3 meter fjälster
1 kg fläskkarré
0,5 kg rostas eller annat oxkött
200 g späck
0,5 dl potatismjöl
2 tsk salt
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kryddpeppar
0,5 tsk malda kryddnejlikor
Steksnöre

Gör så här:
1. Lägg fjälstren i blöt minst tre timmar innan, gärna kvällen före. Skölj ur dem noggrant.
2. Skär köttet och späck i lagom bitar för din köttkvarn.
3. Mal köttet och lägg i en bunke. Blanda ner potatismjöl, salt, mjölk, grädde och alla kryddor och blanda tills allt är välblandat.
4. Använd korvstoppningstillsatsen, (korvhornet) trä på fjälstret och mata i genom färsen. Försök att undvika att få in luft, och fyll inte fjälstret till bredden, korven sväller sedan när du kokar den.
5. Knyt ihop till lagom stora korvar, tänk på att knyta två knutar mellan varje korv så att du kan klippa isär dem sedan.
6. Korvarna går bra att frysa in råa, eller sjud cirka 20-25 minuter tillsammans med lite lagerblad och kryddpeppar. Ser du några luftbubblor kan du picka hål på dem med en nål, annars kan korven spricka.

stoppa din egen korv till jul med massor av julkryddor

Nu ser det ju ut som att Mattias gjorde allt, men vi hjälptes faktiskt åt, någon måste ju hålla i kameran också 🙂 Vi använde köttkvarnen till min Ankarsrum som även har ett korvhorn, fungerade utmärkt!

Tänk på att hålla det rent och snyggt runtomkring dig och att alla råvaror hålls kalla.

Vill du ha fler goda tips på desserter och glass så hittar du alla mina recept här: Fredriks glass, eller Fredriks desserter

recept på julkorv med massor av goda kryddor

När vi knöt korven så tog vi rätt långa bitar tråd så att det blir enkelt att knyta, de är enklare att klippa till dem snyggt sen.

koka julkorv

Kryddpeppar och lagerblad är ett måste när man kokar julkorv!

Hoppas att du gillar receptet på hemgjord julkorv, gillar du också att göra hemgjort till julbordet så måste du testa min absoluta favoritsill Karins julsill. Receptet hittar du här: Karins julsill

KARINS JULSILL

 

 

Annons
Dela på:

Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/semifreddo-rocky-road/