Annons

Hemgjorda praliner

Idag hände det! Första gången jag gjorde egna praliner och jag är sååå stolt! Det var verkligen med lite puls jag gick in i projektet för jag vet att man måste vara noggrann och det är väl inte riktigt min bästa gren. Här i inlägget har jag gått igenom precis hur jag gjorde, och jag försökte hitta så många genvägar jag bara kunde 🙂 Även med detta så är det här verkligen inte superlätt, det blir kladdigt och jag svor ett par gånger när jag klantade till det och hällde choklad över hela bänken. Jag tycker nog att det var rätt dyrt också att komma igång, men nu har jag alla grejer så nästa gång blir det ju bara choklad och fyllning.

Annons

När jag var på Bak och chokladfestivalen så köpte jag choklad, pralinformar, chokladfärg och ett kakaosmörspulver som förenklar tempereringen som heter Mycryo. Jag köpte allt av Marron.se och det är även här jag hittade tillvägagångssättet för att använda pulvret.

Annons

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Jag gjorde en med hallon, en med salt kola och en med mjölkchokladganache. Alla fyllningar hittar du här: Fyllningar till praliner

Praliner:

Choklad av bra kvalitet
Pralinformar
Bomullspads
Ev. chokladfärg och kakaosmör
Bunkar
Degskrapa eller spatel

Annons

Gör så här:
1. Rengör formarna ordentligt med bomullspads.
2. Ska du färga pralinerna, smält kakaosmör och använd de färger du vill använda. Stänk, pensla eller måla i formarna och låt stelna.
3. Temperering med Callebaut Mycryo – Smält chokladen till mellan 35-45 grader i en bunke. Låt gå ner i temperatur till 34 och tillsätt 1-2% pulver och rör tills kaka0smörspulvret löst upp sig. Låt temperaturen gå ner till 31 grader och fyll sedan formarna.
4. Skaka lätt på formen för att få bort bubblor och vänd sedan upp och ned på formen och låt chokladen rinna ut. Mitt tips här är att kolla in videon nedan, där får du bra tips!
5. Låt chokladskalen stelna medan du gör fyllningen. Här hittar du tre olika tips: Fyllning till chokladpralin
6. Fyll formarna med fyllningen upp till 4/5 av formen. Gör sedan om proceduren med tempereringen.
7. Fördela chokladen över hela formen och dra av överflödig choklad. Låt stelna i rumstemperatur.
8. Knacka ur pralinerna och njut!

Kolla in den här videon innan du börjar, annars skulle jag nog aldrig fått resultatet jag fick. Det är Mats Rajala som var med i årets Hela Sverige Bakar som gjort den.

Hoppas att du har fått lite tips och trick iaf! Detta var första gången, man får se om jag ger mig på ett till försök 🙂

Annons

Dela på:

Annons

Laddar