Annons

Hönökakor

Häromveckan så skickade min morfars kusin Birgitta mig några roliga recept. Birgitta bor i Stöde och är en riktig hejare på att baka! Jag uppskattar alltid när jag får lite nya recept så jag testade ett direkt 🙂 Så idag blev det lite Hönökakor som blev otroligt goda.

Hönökakor

Vi hoppar till receptet direkt! Jag gjorde dem rejält stora och lite tjockare så att de håller saftigheten lite längre.

Ingredienser:
1 pkt jäst, 50 g
50 g smör
1 liter mjölk
3/4 dl sirap
1 msk salt
8 dl rågsikt
ca 18 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm upp tills fingervarmt.
3. Tillsätt vätskan över jästen och rör tills jästen har löst upp sig.
4. Blanda i sirap, salt, rågsikt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en deg som släpper från kanterna från bunken.
5. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
6. Dela degen i 8 delar. Kavla ut till en stor rundel som får plats på en plåt ca 30-40 com i diameter. Lägg på bakplåtspapper och picka kakan. Låt jäsa i 20 minuter under duk.
7. Sätt ugnen på 275 grader.
8. Baka kakan i övre delen av ugnen i 3-5 minuter. Passa ugnen hela tiden, det går fort mot slutet.

Hönökakor hembakat

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar