Annons

Janssons frestelse – Klassiskt recept

En helt vanlig med ovanligt god Janssons frestelse! Jag hittar inte på något tok med denna förutom att jag bara kör grädde och lite extra smör 🙂 Är det någon gång man ska hoppa över allt som har med dieter eller kostråd att göra så är det väl ändå julen. Denna är även superenkel att göra glutenfri, jag använder ströbrödet som heter Glutenfri panko, det är gjort av majs och ger Janssons frestelsen en riktigt fin färg och krispig yta.

Annons

Jag använder bara grädde, men man kan såklart byta ut hälften mot mjölk om man vill ha den lite lättare.

Annons

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika

Janssons frestelse. 4-8 portioner

1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
100 g ansjovisfilé + spad
4 dl vispgrädde
50 g smör
ströbröd
+ smör till formen och att steka lök i

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna.
3. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Skär ansjivisfiléerna i mindre bitar.
4. Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter löken, ansjovis och sedan resten av potatisen. Droppa gärna över ansjovisspaden, jag använder all spad och det är den ända sältan jag har i. Om du inte använder den så behöver du använda lite salt, ca 1-2 tsk.
5. Häll på grädden och strö över ströbrödet. Klicka ut smöret över hela.
6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Känn med en sticka att potatisen är klar.

Vad vore väl janssons frestelse utan köttbullar till? Mitt godaste julrecept på köttbullar hittar du här: Julköttbullar

Annons
Dela på:

Annons

Laddar