Annons

Julia Childs – Boeuf Bourguignon

Jag fullkomligt älskar bouf Bourguignon och lagar det så ofta jag kan, och gärna till när vi har middag med gäster! När man har en vecka med Julia Child så går det bara inte att missa denna mustigaste av mustiga grytor! 🙂

Boeuf bourguignon a la Julia Child

Jag tänkte översätta receptet från Julia Child och hittade till min glädje att Anders Öhman redan gjort det! Han har bloggen Öhmans Mat & Vin som du absolut borde kolla in! Tack Anders för översättningen!

Julia childs Boeuf bourguignon

Att göra Bouf Bourguignon tar tid, det är många olika moment som kan tyckas vara omständiga, men vad än du gör så ska du inte fuska med detta recept! Det är väl genomtänkt, och en god Boeuf finns det inga genvägar till! Vill du ha en instruktionsvideo så måste du titta längst ner i detta inlägg, där är en video där självaste Julia Child gör precis detta recept!

boeuf borgogne

Boeuf à la Bourguinonne
För 6 personer

En eldfast gryta, ca 8 cm djup och 25 cm vid
2 hg lättrimmat eller färskt fläsk
1 msk olivolja eller matolja
1 1/2 kg magert grytkött
1 morot
1 lök
1 tsk salt
1/4 tsk peppar
30 g mjöl
1 flaska fylligt, ungt rödvin
4 1/2-7 dl mörk oxbuljong
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
18-24 smålökar
450 g champinjoner
Persiljekvistar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär fläsket i 1/2 cm tjocka och 4 cm långa strimlor. Stek dem i matolja över måttlig värme tills lätt brynta. Ta upp och lägg åt sidan.

2. Skär skär grytköttet i 5-centimeterstärningar. Torka köttet noga på hushållspapper. Stek några få bitar i taget i den heta oljan och fläskfettet, tills köttbitarna är brynta på alla sidor. Ta upp och lägg åt sidan.

17012015-_MG_3513

3. Skiva en morot och en gul lök och bryn i samma fett. Ta upp och lägg åt sidan. Häll därefter bort fettet.

4. Lägg tillbaka fläsk och kött i grytan, salta (1tsk) och peppra (1/4 tsk) och skaka om bitarna. Pudra över mjöl (30 g) så att köttet täcks med ett tunt lager mjöl. Sätt in grytan utan lock i ugnen och låt stå i 4 minuter. Skaka om och låt stå 4 minuter till. Under tiden bryns mjölet och köttbitarna får en tunn stekskorpa. Ta ut grytan och sänk värmen till knappt 175°.

5. Lägg i morötter och lök samt rör i rödvinet och så mycket buljong att köttet nätt och jämt täcks. Sätt till tomatpurén, krossade vitlöksklyftor, timjan och 1 sönderbrutet lagerblad. Sjud upp, lägg lock på grytan och sätt in i ugnen. Reglera värmen, så att grytan sjuder sakta och låt den stå i 3-4 timmar.

6. Smålökarna bryns hela i smör tills de får fin färg. Tillsätt mörk buljong och/eller vin (rött, vitt eller sherry), persiljekvistar, ett lagerblad, timjan, salt och peppar och låt sjuda under lock till lökarna är mjuka.

steklök, lagerblad, champinjoner

Annons7. Champinjonerna klyftas och steks på medelhög till hög värme i torr panna tills de börjar kvida och knäppa. Tillsätt sedan smör och stek tills gyllenbruna.

8. När köttet är mört skiljer man av såsen med en sil. Skölj ut grytan och lägg tillbaka kött och fläsket i den. Fördela löken och champinjonerna över köttet. (Detta hängde jag inte med på, så jag skippade att sila såsen och silen, min sås var alldeles lagom tjock, vilket gjorde att jag också hoppade över steg 9)

9. Sjud såsen en stund tills det återstår cirka 6 dl som är så tjock att den täcker en sked tunt. Om såsen är för tunn, kokar man snabbt ihop den. Om den är för tjock kan man späda med några skedar buljong. Häll såsen över kött och grönsaker.

10. Om grytan skall serveras genast: Lägg på lock, sjud upp det hela och låt det sjuda några minuter. Rör försiktigt då och då från botten. Servera ur grytan eller lägg upp köttet på ett fat omgivet av potatis, nudlar eller ris. Dekorera med persiljekvistar.

11. Om rätten skall serveras senare: Lägg på locket när grytan kallnat och ställ den i kylen. Sjud upp den igen ungefär 15-20 minuter innan maten skall serveras och låt den sjuda sakta i ca 10 minuter. Ös sås över köttet då och då.

Här är Julia Child i egen hög person!

https://www.youtube.com/watch?v=zA2ys8C-lNk

boeuf bourgogne

Vi bjöd på detta till våra vänner Jonas och Viktor, titta under bordet 🙂 Där ligger Urban och är sur att han inte fick en egen tallrik 🙂

Middag med vänner

Annons
Dela på:
Annons

Laddar