Annons

Julia Childs Chokladmousse

Nu börjar Julia Child-veckan lida mot sitt slut, men jag är redan säker på att jag kommer testa mycket mer av henne framöver! Roliga recept, mycket härliga smaker och goda rätter! Jag avslutar temaveckan med en gudomligt len och härlig chokladmousse! Eller om vi snackar franska: Mousseline au Chocolat!

chokladmousse från grunden

Recept hittade jag på Pernilla Elmquist blogg  Mitt Nordiska Kök, så översättningen behövde jag inte göra själv denna gång, tack Pernilla!

Julia childs chokladmousse

Nu till receptet! Fram med alla bunkar igen 🙂

Ingredienser: 4-6 portioner
4 rumstempererade äggulor
4 msk strösocker
4 msk apelsinlikör (Jag använde Cointreau)
170 g mörk choklad
4 msk starkt kaffe
170 g rumsvarmt smör
4 äggvitor
En nypa salt
1 msk socker

Gör så här:
1. Vispa äggulor och strösocker i en rostfri bunke tills det blivit en ljus kräm och där du kan dra lite av smeten över resterande smet och det formar sig ett band som sakta smälter in i smeten.
2. Vispa in apelsinlikör eller annan smaksättning
3. Sätt en kastrull på spisen och koka upp några dl vatten. Skruva ner värmen så att vattnet knappast kokar. Sätt bunken med äggvispet över vattenbadet och vispa ordentligt tills du får en skummig kräm som är lite varmare än fingervarmt. Ca 3-4 min.
4. Sätt sedan äggvispskålen i kallt vatten och vispa vidare till smeten är kall igen. Jag satte den i diskhon som jag fyllde upp med lite iskallt vatten.
5. Smält chokladen tillsammans med kaffet i en skål eller tallrik ovanför vattenbadet. Ta bort skålen med choklad från värmen och vispa i smöret i små bitar åt gången.
6. Vispa i chokladen i äggvispet till en slät kräm.
7. Vispa äggvitorna och saltet hårt. Tillsätt sockret och vispa ännu mer så att marängen bildar hårda toppar när du lyfter vispen.
8. Vänd ner, med en slickepott, ¼ av äggvitorna i chokladkrämen tills du fått en brun och jämn kräm. Tillsätt resten och vänd ner vitorna försiktigt tills du har en mousse.
9. Fyll en spritspåse med mousse och spritsa i glas, eller koppar.

Ställ bara i kylen en liten stund om du vill behålla moussekonsistensen. Kyler du den längre får du en hårdare chokladkräm, som är fantastisk god den med.

nespresso vanilj

Jag använde Nespressos vaniljkapsel, den är verkligen toppen när man ska baka och använda kaffe! Mycket kaffesmak, men också en ton av vanilj!

Mousseline au Chocolat julia child

Tack för denna gång Julia!
Bon Appetit! 🙂

Annons
Annons
Dela på:
Annons

Laddar