Annons

Julköttbullar med juliga smaker

De här köttbullarna smakar verkligen jul på alla sätt och vis, och de blir så saftiga och goda! Emil nallade på några direkt och sa att det var de godaste julköttbullarna han smakat! Om du vill göra dem glutenfria går det utmärkt att byta ut ströbrödet mot glutenfritt ströbröd.

Annons

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika

Annons

Julköttbullar, ca 50 st

1,5 dl vispgrädde (använder du glutenfritt ströbröd så använd 1 dl vispgrädde)
1 dl ströbröd
1 msk senap
1 ägg
1 gul lök, riven
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk malen kryddpeppar
500 g blandfärs
+ smör till stekning

Gör så här:
1. Blanda grädde och ströbröd i en bunke och låt stå 5 minuter.
2. Blanda i senap, ägg, riven lök, salt, svartpeppar och kryddpeppar och vispa ihop tills välblandat och klumpfritt.
3. Ha till sist i färsen och arbeta ihop allt ett par minuter.
4. Fukta en skärbräda med vatten, ha även lite kallt vatten på händerna och rulla köttbullarna, då fastnar inte smeten på händerna. Lägg köttbullarna på skärbrädan.
5. Stek på medelvärme i rikligt med smör till de fått fin färg och känns fasta i konsistensen.

Köttbullarna går utmärkt att förbereda innan jul och frysa in, sen värma dem i en stekpanna med lite mer smör.

Annons

Till köttbullarna vill man ju ha rödbetssallad, och här hittar du min godaste med hemkokta rödbetor: Rödbetssallad

Dela på:

14 kommentarer till “Julköttbullar med juliga smaker”

  1. Sara skriver: 17 december, 2020

    Om man inte äter fläsk, kan man använda bara nötfärs?


    1. Fredrik Nylén skriver: 20 december, 2020

      Hej! Ja det går jättebra!


  2. Marielle skriver: 19 december, 2020

    Jag skulle precis göra köttbullarna men grädden och ströbrödet blev som cement så när jag hällde i det i köttfärsen så blev det rejöla klumpar som jag ej kunde reda ut så fått slänga 1.4 kg köttfärs . Är receptet rätt?


    1. Fredrik Nylén skriver: 20 december, 2020

      Hej! Åh vad tråkigt att det blev så. Efter ströbrödet svällt, rörde du i ägg, senap och lök? (Om du använde 1,4 kg färs så gissar jag att du hade i tre ägg, 3 msk senap och 3 lökar), då borde det inte vara tjockt längre.


  3. Mu skriver: 19 december, 2020

    Vilken senap använder du?


    1. Fredrik Nylén skriver: 20 december, 2020

      Hej! Jag använde vanlig slotts senap, men det går bar att använda vilken som helst.


  4. Ann-Marie skriver: 20 december, 2020

    Jag undrar också om receptet stämmer? 1 dl grädde , 1 dl ströbröd??
    Blir som cement.,


    1. Fredrik Nylén skriver: 20 december, 2020

      Hej! Jag fick göra ett test då fler hörde av sig. Jag använde glutenfritt ströbröd och tänkte att det var samma samma, men vanligt ströbröd blir fastare. Jag har uppdaterat receptet nu med mer grädde. Just i dessa så ska det dock bli fast, men efter det är en fast blandning av ströbröd och grädde så vispar man samman den med ägg och senap. På det här sättet så får man en köttbullesmet som blir väldigt lätt att rulla och fina runda köttbullar.


  5. Lisa Ivarsson skriver: 20 december, 2020

    Gud vilka goa köttbullar, kommer få göra en sats till innan julafton är här!


    1. Fredrik Nylén skriver: 20 december, 2020

      Vad roligt att höra! <3 Det blev snabbt en favorit här hemma med!


  6. Birgitta skriver: 20 december, 2020

    Jag följde receptet men fick också klumpar i smeten.


    1. Fredrik Nylén skriver: 20 december, 2020

      Hej! Jag fick göra ett test då fler hörde av sig. Jag använde glutenfritt ströbröd och tänkte att det var samma samma, men vanligt ströbröd blir fastare. Jag har uppdaterat receptet nu med mer grädde. Just i dessa så ska det dock bli fast, men efter det är en fast blandning av ströbröd och grädde så vispar man samman den med ägg och senap. På det här sättet så får man en köttbullesmet som blir väldigt lätt att rulla och fina runda köttbullar.


  7. Sara skriver: 20 december, 2020

    Cement här också, det blir väldigt svårt att röra ut ägg och lök till en jämn smet.


    1. Fredrik Nylén skriver: 20 december, 2020

      Hej! Jag fick göra ett test då fler hörde av sig. Jag använde glutenfritt ströbröd och tänkte att det var samma samma, men vanligt ströbröd blir fastare. Jag har uppdaterat receptet nu med mer grädde. Just i dessa så ska det dock bli fast, men efter det är en fast blandning av ströbröd och grädde så vispar man samman den med ägg och senap. På det här sättet så får man en köttbullesmet som blir väldigt lätt att rulla och fina runda köttbullar.


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar