Annons

Kaffekaka med choklad

Häromdagen var jag och hälsade på min kompis Linda som jobbar som bagare/konditor på Hanssons här i Hofors. Jag var så sugen på att baka något gott, men hade just då ingen aning om vad. Så Linda ringde sin mamma och jag fick receptet på den här kaffekakan som är fantastiskt saftig och smakrik! Glasyren påminner om kärleksmums i smaken.

kaffekaka

Det var roligt att glasera kakan med en glasyr som sjunker in i kakan och som gör att den håller sig saftig mycket längre än en vanlig sockerkaka! Ni som följer mig här vet ju att jag älskar mjuka kakor och har massor av recept på det, kika in här så får du se: Mjuka kakor

kaffekaka

 

Kaffekaka med choklad

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Glasyr
50 g smör
0,5 dl socker
1/2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 msk bryggt kaffe

+ eventuellt strössel som dekoration

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form på ca 22 cm i diameter.
2. Smält smöret.
3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
4. Blanda alla torra ingredienser.
5. Sikta i de torra ingredienserna i äggvispet, vispa ner det smälta smöret och mjölken och vispa ihop till en jämn smet.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 25-35 minuter. Kan med en sticka redan vid 25 minuter, det varierar mycket beroende på vilken ugn du har.
7. Ta ut kakan ur ugnen och låt vila i formen i 10 minuter.
8. Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull och låt kloka upp och sjuda ett par minuter.
9. Pensla hela kakan med glasyren medan den är varm. Dekorera med strössel om du vill, jag använde ett chokladströssel 🙂

kaffekaka

Bara glasyren är hur god som helst! Den här kakan kommer jag definitivt att göra fler gånger!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

kaffekaka

Pensla ut glasyren så att den täcker hela, sen är det bara på med strössel om man vill!

kaffekaka

Annons
Dela på:

Annons

Laddar