En enkel kålpudding är vad jag kallar riktig ”comfort food” – sådan mat man blir varm i själen av och som är en riktig klassiker! Morfars favoriträtt är just kålpudding, så denna gjorde jag och bjöd morfar och mormor på lunch!
Det finns många sätt man kan göra och fylla ut sin kålpudding på, men jag kör med bara blandfärs och inget kokt ris.
Jag gillar mest när det är enkelt!
Kålpudding, 4-6 portioner
1 kg vitkål
25 g smör
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk ljus sirap
1 gul lök
500 g blandfärs
1 dl vispgrädde
1 ägg
1 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skär bort stocken på vitkålen och strimla ganska fint. Fräs kålen i smör i en gryta i cirka 10 minuter tills den nästan är helt mjuk. Krydda med salt, peppar och sirap .
3. Finhacka den gula löken och blanda med färs, grädde, ägg, salt och peppar.
4. Lägg hälften av kålen i en ugnsform, fördela färsen ovanpå och avsluta med att täcka hela formen med resten av kålen.
5. Baka mitt i ugnen i 40 minuter.
6. Servera med rårörda lingon, kokt potatis och morfar han gillar brunsås till 🙂
Jag tycker det är enklast att bryna på kålet i en stor gryta, i början är det ju rätt mycket innan man börjar steka.
För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika
Vill du ha fler goda middagstips så hittar du alla mina mat-recept här: Fredriks Mat