Kanelbullar ska bakas på kanelbullens dag, både för att det är roligt och för att det är så gott! Detta recept har jag lite extra smör, både i degen och i fyllningen. Jag använde också lyxigt mycket kardemumma i degen och kanel i fyllning.
Kanelbulle med extra allt! 🙂
Idag firar kanelbullens dag 15 år, kanske inte så mycket, men en väldigt rolig tradition och att vi firar vårt mest älskade fikabröd!
Nu till receptet!
Ingredienser
175 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
1 msk nystött kardemumma
ca 800 g/13-14 dl vetemjöl
Fyllning/pensling
175 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
2 msk kanel
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
1. Värm upp mjölken i en kastrull till ca 30-35 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken.
2. Blanda i socker, salt och kardemumma i vätskan.
3. Tillsätt vetemjölet och blanda till en deg. Arbeta in det rumsvarma smöret tills allt är välblandat.
4. Plasta bunken och låt jäsa ca 45 minuter.
5. Medan degen jäser så blandar du smöret, kanelen och sockret till fyllningen.
6. Kavla ut degen, bred på fyllningen och rulla ihop. Skär bullarna i bitar.
7. Lägg på plåtar och låt jäsa ca 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
9. Baka bullarna mellan 8-12 minuter, beroende på hur stor bullar du gjort.