Nu blir det bullkalas! Kanelnystan, som små garnnystan fast med bulldeg istället 🙂 På detta sätt blir bullen god rätt igenom och inte bara den saftiga mitten som när man gör kanelsnäckor!
Jag har blivit inspirerad av en kille som heter Robert Tell på Instagram som gör de vackraste bullarna jag sett! Så jag var bara tvungen att testa hans nystan.
receptet på bullarna är det jag brukar göra, bara snurrningen som jag ville testa 🙂
Ingredienser till 24 kanelnystan
5 dl mjölk
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 msk nystött kardemumma
13 dl vetemjöl + lite till utbakning
Fyllning
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel
1 msk ströbröd
Pensling
1 dl vatten
1 dl socker
pärlsocker
Gör så här:
1. Värm mjölken till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i små bitar tillsammans med socker, salt och kardemumma.
3. Tillsätt mjölet och arbeta degen i 5 minuter i maskin, eller 10 för hand.
4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter.
5. Rör ihop smör, strösocker, kanel och ströbröd till fyllningen.
6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Kavla ut till en stor rektangel på ca 60x40cm.
7. Bred ett tunt lager fyllning på degen. Vik degen en gång långsida mot långsida. Kavla ett par gånger för att få en jämn deg att skära i.
8. Skär tunna strimlor på ca 1 cm. Dra i dem lite försiktigt för att få dem långa och rulla ihop 2-3 av remsorna till ett nystan och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
9. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Baka bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
11. Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Pensla bullarna med sockerlagen direkt de kommer ur ugnen och strö på pärlsocker. Lägg bullarna på galler och låt svalna.
Steg för steg med bilder:
När degen släpper precis från kanterna och är snudd på klibbig, då är den perfekt tycker jag! Tänk på att mjölet suger åt sig vätska under tiden degen jäser, så man ska alltid vara försiktig med att ha i mer.
Kavla ut hela degen till en stor rektangel, bred på fyllningen tunt över hela.
Vik ihop degen en gång, långsida mot långsida. Kavla degen ett par gånger för att få den så jämn som möjligt.
Skär tunna remsor. Dra lite i degen och snurra ihop dem över ett finger precis som ett nystan. Använd ca 2 remsor för att få ihop till en bulle.
Här har jag börjat med en remsa.
Såhär blev dem med två 🙂
Det är perfekt med dessa bullar eftersom fyllningen delas jämnt i hela bullen.
Här är första plåten klar! Pensla med sockerlagen direkt de kommer ur ugnen, och strö direkt på pärlsocker.
Vill du testa fler av mina bullar så hittar du dem här: Fredriks Sötebröd