Annons

Kardemummasnurror, Blåbärsdumplings och Limegifflar!

Nu satte de oss på prov, tre olika sorters bullar på 2 timmar! Jag gjorde en klassisk och två med lite annat gott som jag gillar. Otroligt roligt att Johan och Birgitta gillade dem. Om du blir sugen på att testa något av recepten och inte stöka ner hela köket är mitt tips att du gör degen, och sedan tar du fyllningen gånger 3.

Antal portioner: 12 av varje sort
Ingredienser

Deg
5 dl mjölk
50 g jäst
200 g smör
1 st ägg
0,5 tsk salt
170 g socker
1 tsk kardemumma
1 kg vetemjöl

Annons

Limegifflar
100 g mandelmassa
1 st lime, skal och zest
Blåbärsknyten
150 g blåbär
3 msk socker
1,5 msk maizena

Kanderad mandel
50 g mandel
50 g florsocker
1 msk vatten
1 krm kanel

Kardemummasnurror
50 g smör
1 tsk kanel
1 tsk stötta kardemummakärnor
40 g socker

Gör så här

Annons

Deg
Smula jästen och rör ut med lite av den kalla mjölken, tillsätt ägget.

Annons

Smält smöret och ha i mjölken. Värm till fingervarmt.
Tillsätt salt, socker och kardemumma i vätskan och häll över jästblandningen. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen släpper från kanterna. Spar resterande mjöl till utkavlingen. Hellre en lösare deg än för fast!

LimegifflarKnåda degen, och ta en 1/4 och kavla ut till en ”pizza” och dela i 16 ”slices”. Blanda mandelmassan med zestet och saften från 1 lime.
Lägg en liten klutt kräm på varje bit och rulla ihop till en giffel. Var noga med att den smala delen hamnar underst, lägg på en plåt och låt jäsa 30 minuter. Grädda 5 minuter i 275 grader. Pensla med smält smör och doppa i socker.

Annons

Blåbärsdumplings
Blanda alla ingredienserna i en kastrull, koka upp tills det är lite tjockt, låt svalna.
Dela degen i 12 bitar, rulla varje bit för sig till en rund boll, kavla ut till en rund platta. Lägg ca 1,5 tsk blåbär i mitten. Nyp ihop kanterna. Låt jäsa 30 minuter, sedan pensla och ha på hackad kanderad mandel. Grädda 250 grader 8-10 minuter
Kanderad mandel
Blanda alla ingredienser i en kastrull, koka upp och rör om då och då tills vattnet dunstat bort, fortsätt röra tills sockret smälter igen kring mandlarna, häll upp på en tallrik och dela lite på nötterna, svalna!

Kardemummasnurror

Kavla ut resten av degen till en rektangel, bred på blandningen av kardemummasmöret på hela degen. Vik längs långsidorna, kavla till det igen så att det blir en jämn rektangel.
Dela degen i 12 delar med en pizzaskärare, ta varje del och snurra tills degen viker sig själv, stoppa ändarna underst på bullen. Låt jäsa 30 minuter, pensla sedan och ha på pärlsocker. Grädda 8-10 minuter i 250 grader

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar