Det finns mycket olika recept på semlor just nu och jag fick ett tips av en av mina läsare att hon tycker att Karlsbadersemlor är allra godast, och nu måste jag hålla med henne! Tack Birgitta! Det här var verkligen ett recept som passade mig! Receptet påminner lite om degen till Rimbobullar, fast med ännu mer ägg i degen. Jag hade lite flagad mandel ovanpå för att få ännu mer mandelsmak, det är ju så gott! Bullarna känns lyxiga när det är så mycket smör i, det ger en extra god smak och helt ärligt, ska man äta en semla så ska man äta en med extra mycket allt! Ingen idé att tänka på dieter när det är semledags :) Ingredienser till 20 Karlsbadersemlor 2,5 dl mjölk 50 g jäst 1,5 dl socker 3 ägg 1 tsk nymalen kardemumma 0,5 tsk salt 10-11 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 200 g rumsvarmt smör Pensling 1 ägg Hyvlad mandel Gör så här: 1. Smula jästen i en bunke och tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst upp sig. 2. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, och salt i degvätskan. Blanda ner nästan allt mjöl tillsammans med bakpulvret och börja arbeta till en deg. 3. Avsluta med att arbeta in det rumsvarma smöret och arbeta till en smidig deg. Lättast är att använda en bakmaskin här, men det går utmärkt att jobba med händerna också! 4. Täck bunken och låt degen jäsa i 60 minuter. Under tiden kan du passa på att göra lite hemmagjord mandelmassa! Receptet på det hittar du här: Mandelmassa 5. Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar och rulla ut till stänger. Dela varje del i 10 bitar och rulla varje bit till en rund bulle. 6. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. 6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hyvlad mandel. 7. Baka mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de fått en fin färg och känns lätta. 8. Låt bullarna svalna på galler under en duk. Dela och fyll semlorna med mandelmassa och lättvispad grädde! Jag gillar när det är mycket mandelmassa på mina semlor. Jag gröper ut lite av brödet, blandar det med mandelmassan och en liten skvätt grädde för att få blandningen lite extra krämig! Vill du testa några andra varianter än karlsbadersemlor så har jag några varianter här: Laktitssemla Semlor med extra mycket kardemumma Semmeltårta