Annons

Klacklappar – Riktigt krispiga småkakor

Idag blir det ett läsarrecept! Jag fick det här receptet av Margareta Öster här ifrån Hofors, och hon sa att jag var tvungen att testa dessa 🙂 Så idag så har jag gjort Hjördis Klacklappar, som man kan beskriva som en knäckig variant av mördegskaka med smak av vanilj.

klacklappar

Namnet klacklapp gissar jag kommer ifrån just sådana lappar man lagade klackarna med förr i tiden, jag fick till och med med en beskrivning på hur de skulle se ut. Degen är väldigt mör när man jobbar med den, så man få vara lätt men bestämd på handen 🙂

klacklappar

Hjördis Klacklappar, cirka 50 stycken

250 g rumsvarmt smör
250 g vetemjöl
250 g potatismjöl
250 g socker
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Se till att smöret är ordentligt rumsvarmt, är det lite hårt kan du micra smöret några sekunder.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Arbeta in smöret.
4. Tipp upp degen på bakbordet och forma till en lång limpa som du sedan vänder och trycker till så att det blir som en triangel. (Se bild nedan)
5. Lägg den formade degen i kylen cirka 15 min och skär sedan up 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Baka mitt i ugnen 8-10 minuter och låt sedan svalna på plåten.

klacklappar

Här ovan ser du hur jag formade degen. Jag använde degskrapan för att skära dem då den är både tunn och vass. Längst upp till höger ser du lappen jag fått med receptet, med uppmaningen att inte använda maskin, så det gjorde jag självklart inte! 🙂

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

klacklappar

Vill du ha tips på fler småkakor att förgylla fikabordet med så hittar du massor av recept här: Fredriks småkakor

klacklappar

AnnonsVill du också tipsa om ett recept jag borde testa, då kan du maila mig på: [email protected]!

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar