Annons
Annons

Knäck-kola med rostad mandel

Jag är en sådan som gillar seg knäck, inte sådär hård så att det känns som att tänderna ska ryka 🙂 Jag fick en idé att bara göra så som jag gör när jag gör kola, koka till 124 grader, då blir den enligt mig perfekt. Världens godaste Knäck-kola blev resultatet!

Annons

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika

Annons

Knäck-kola med rostad mandel, 30 st

1,5 dl sötmandel
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk smör

Gör så här:
1. Rosta mandeln på en plåt i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter, låt svalna. Finhacka mandeln.
2. Klä en form på cirka 20×20 med bakplåtspapper.
3. Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull.
4. Låt smeten koka kraftigt tills temperaturen är ca 124-125 grader. Rör om då och då så att det inte bränns fast. Alternativt ta kulprov, smeten ska vara tjock och trögflytande.
5. Ta kastrullen från värmen och rör i smör och nästan all mandel, spar lite att strö ovanpå.
6. Fyll formen med knäcken och strö över lite hackad mandel.
7. Låt svalna helt innan du skär upp den. Vill du skynda på kan man ställa den i kylen en stund.
8. Förvarar du den i kylen kommer den att vara hård, men blir mjuk när den blir rumsvarm.

Annons

Vill du ha fler recept på julgodis har jag samlat massor här: Julgodis

Dela på:

Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/saffran-och-lakritskola/