Den här knäckiga äppelpajen gör jag så fort äpplena har blivit mogna i trädgården! Fantastiskt smakrik, knäckigt täcke och helt enkelt godaste äppelpajen!
Denna gång testade jag att byta ut vetemjölet mot en glutenfri mix bara så att Emil också får smaka, det gick hur bra som helst om du vill göra den glutenfri! Tänk på att använda havregryn som är glutenfria då också.
För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika
Knäckig äppelpaj, 6 portioner
Fyllning:
6-7 äpplen som har fast fruktkött
2 tsk kanel
2 msk strösocker
Knäckigt pajskal:
150 g smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena, blanda med socker och kanel och lägg i en pajform på cirka 26 cm i diameter.
3. Smält smöret i en stekpanna eller kastrull tillsammans med strösocker, sirap och mjölk.
4. Blanda ner havregryn och vetemjöl blandat med bakpulver och salt och rör till en jämn smet. Ta av från värmen.
5. Fördela smeten över äpplena i formen.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, tills pajen är gyllenbrun.
7. Serveras ljummen med vaniljsås eller glass!
Här är en video när jag bakar denna;
Prenumerera gärna på min youtubekanal så missar du inget gott! Du hittar den här: Fredriks Fika Youtube
Vill du ha fler tips på vad du kan baka med dina äpplen, kika in här: Baka med äpple