Annons

Koulouri – Sesambagels

Vi var på Cypern nyligen och då åt jag dessa otroligt goda bagels till frukost, så nu när vi var hemma igen så var jag bara tvungen att testa att göra dem! Det är inte sötebröd, utan mer åt brödhållet men lite sötma från när man doppar dem i sockervatten.

Koulouri

Jag testade två varianter, en klassisk variant som är rund, och en som blev mer som en bulle. Dessa kommer jag definitivt att baka igen, både vi som var stora och små gillade dem (Se bild längre ner hihi)

sesambagel

Ingredienser till 8 bagels:
2 dl vatten
25 g jäst
2 msk olivolja
1/2 tsk kanel
1 tsk salt
5 -5,5 dl vetemjöl

Doppning:
2 dl varmt vatten
1 msk socker eller råsocker
3 dl sesamfrön (Jag blandade vita och svarta)

Gör så här: 
1. Blanda vatten, jäst och olja i en bunke tills jästen löst upp sig.
2. Tillsätt kanel, salt och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Täck bunken med plastfilm och låt degen vila 20 minuter.
3. Rör ut sockret med det varma vattnet i en djup tallrik/skål. Lägg sesamfröna i en annan tallrik.
4. Dela degen i 8 delar, rulla ut varje del till 30cm långa stänger som du sedan sätter ihop till en cirkel och nyper ihop ändarna.
5. Doppa först bageln i sockervattnet, och sedan i sesamfröna. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Baka i övre delen av ugnen i 10-12 minuter till de har fått fin färg.

26082015-_MG_3036_Fotor_Collage

Dessa varianter testade jag, en vanlig bagel och en bullvariant. Sedan är det bara att doppa dem i sockervattnet och massor av sesamfrön!

26082015-_MG_3126

Min lilla gudson Adam blev otroligt förtjust i dessa! Ville bara att Koulouiri hela tiden 🙂 OBS, vänta med att dammsuga tills EFTER gästerna varit där, för det blev typ sesamfrön överallt efter att han smakat hahahaha.

Fredriks Fika

Annons 

Annons
Dela på:
Annons

Laddar