Annons
Annons

Kristyr och Montering

Nu är det äntligen dags att dekorera mina väggar och tak till pepparkakshuset. Bakningen tog tid, tror det blev 7-8 plåtar med pepparkakshusdelar som gräddades för att allt skulle gräddas med delar i liknande storlek.

Annons

Takdelarna var inne 22 minuter innan jag var nöjd med färgen på dem, skorstenen 6 minuter.

Kristyren blandar jag på detta vis:

2 matskedar äggvita (det är olika storlekar på äggen som gör att det är bättre att mäta på detta sätt)
4 dl florsocker (240 g för den som väger)
2 msk ättikssprit eller citronsaft

Häll allt i en bunke och börja vispa på låg hastighet, vispa ca 5 minuter så att du får en smidig och luftig kristyr, som är lätt att spritsa. Jag fick dona med lite extra äggvita och ättikssprit, kristyren ska vara fast, men inte för fast för då lossnar den från huset. Man får gå lite på känsla!

Jag har köpt engångsspritspåsar, de är lite dyra, men glädjen att inte behöva stå och försöka diska en spritspåse fylld med sockermassa väger över.

Jag fäster först gelatinblad på baksidan av fönstren för att få en fönsterkänsla på huset. Om det skulle flytta in någon liten tomte när man inte ser så vill man ju inte att det ska vara drag i huset heller!

Smält socker använder jag för att fästa de olika delarna till huset. Använde en gjutjärnspanna och smält sockret tills det får en guldgul färg. Sänk värmen på plattan så att det fortsätter vara rinnande, men inte stelnar för fort!
Inga barn vid spisen när man ska sätta ihop huset, det är ruskigt hett och det kan skvätta lite både hit och dit när man håller på!
Det går även bra att fästa huset med kristyr, eller med limpistol om man inte tänker äta det. Jag är inte så mycket för att äta pepparkakshus, ofta har de stått framme en månad eller så, lite dammiga och sega 🙂

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/mallar-till-pepparkakshus/