Annons

Krokan – Perfekt bröllopsfika!

En krokan, vem ka gifta sig utan en krokan??? 🙂 Nä, skämt åsido, det är faktiskt riktigt gott och gillar du att göra pepparkakshus så kommer du att älska att göra en krokan! Jag gjorde den här till en workshop i bröllopsfotografering.

Annons

Här hittar du alla recept: Baka till bröllopet

recept på krokan

Första gången jag ens hörde talas om en krokan var när jag var med i hela Sverige bakar. Då gjorde vi det på finalbaket och det var så himla roligt! Man säger att en krokan tar tre dagar att göra, men på finalen av Hela Sverige bakar så fick vi tre timmar på oss. Så det går att göra fortare om man vill. Ska du göra denna till ett bröllop, börja då gärna dagen innan så att du har gott om tid!

krokan recept

Annons

Krokan, cirka 15 portioner

800 g mandelmassa
2-3 äggvitor

Mördegsbotten:
2 dl vetemjöl
100 g smör
1 dl strösocker
1 ägg

Ihopsättning
3 dl strösocker

Kristyr:
4 dl florsocker
1 äggvita
1-2 tsk citronjuice

Ihopsättning:
3 dl strösocker

Dekoration:
Marsipanrosor
Ätbara blommor
Murgröna

Gör så här:
1. Rita upp mallar på bakplåtspapper. Jag gjorde 8 ringar a 6 cm i diamter. Sedan 6 stycken större bitar ihopsatta av två cirklar som jag hade lite mellanrum mellan och satt ihop. Se bild nedan. Det går utmärkt att göra din egen kreation! Jag använde bara 5 av de 6 större bitarna, men det var skönt att ha en extra för säkerhets skull.
2. Riv mandelmassan, tillsätt äggvitan och blanda till en fast smet.
3. Spritsa ut smeten efter mallarna. Använd en lite grövre tyll, det ska vara ganska rejält. Se till att spritsa hela cirkeln och figurerna jämnt utan avbrott så att du inte får svaga delar i konstruktionen. Låt figurerna torka på papperet i minst 3 timmar, gärna över natten.
4. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda mitt i ugnen ca 15 min tills de fått fin färg. Låt kakorna kallna helt.
5. Mördegsbotten: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman vetemjöl, smör, socker och ägg till en mördeg. Kavla ut till en platta på cirka 0,5 centimeter på bakplåtspapper. Använd en tallrik och gör en rund platta. Baka mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter tills den fått fin färg och är fast i konsistensen.
6. Vispa samman alla ingredienser till kristyren med en elvisp. Den ska vara fast, men ändå gå att spritsa. Jag dekorerade båda sidorna. Börja då med baksidan  av kakorna som inte är ”lika viktig” Låt torka 2 timmar, vänd och dekorera resten och låt torka helt.
7. Smält sockret i en stekpanna. Doppa ringarna i det smälta sockret och fäst på undersidan av mördegsbotten och ställ på det fat/tallrik som krokanen ska stå på. Tänk lite pepparkaksbygge! Du vill inte hålla på att flytta den i onödan.
8. Doppa och sätt ihop de större bitarna och fäst ovanpå mördegsbotten. Här kan det vara bra att vara två personer så att man kan hjälpas åt. Om någon av bitarna skulle gå sönder så kan du doppa den i det smälta sockret och laga.
9. Dekorera med lite marsipanrosor, blad och blommor.

_O0A0089

Jag gjorde verkligen enkla former, en lite större och en lite mindre ring som jag satt ihop. Jag ritade upp mönstret på ett papper och la bakplåtspapper ovanpå när jag spritsade.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

krokan

Mönstret höll jag enkelt, ena sidan hade jag prickar, och andra sidan ringlade jag kristyr.

krokan

När allt torkat, ja då är det bara att börja sätta ihop!

krokan

Jag gjorde denna krokan till en workshop i bröllopsfotogarfi. Här är Julia och Hannes i full fart att mumsa i sig 🙂 Vill du läsa mer om den workshopen kan du läsa om den här: Bröllopsfotograf för en helg

marsipanros

AnnonsJag gjorde enkla marsipanrosor i vit marsipan.

marsipanrosor

Hoppas du blir sugen att testa en krokan. Man kan ju göra den bara för skoj skull och bjuda på ett riktigt festligt fika!

krokan recept

recept på krokan bröllop

Dela på:

11 kommentarer till “Krokan – Perfekt bröllopsfika!”

  1. Hembakat till bröllop! | Tidningen Hembakatfredriksfika.allers.se skriver: 14 maj, 2017

    […] Receptet på en krokan hittar du här: Krokan […]


Annons

Laddar